Inspiracja: Chleb włoski Kamis
Składniki
- Składniki na bigę (zaczyn):
- Mąka pszenna 330g
- Drożdże świeże 8g
- Woda 240ml letniej wody
- Składniki na ciasto:
- Mąka pszenna 670g
- Woda 330g letniej wody
- Drożdże świeże 25g
- Sól 2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek 5 łyżek
- Przyprawa do chleba włoskiego Kamis 1 opakowanie
Wykonanie:
- Wymieszać składniki na bigę, aż utworzy się gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 8-12 godzin. Po tym czasie rozmieszać drożdże z wodą, dodać bigi i wyrobić na gęste ciasto.
- Odłożyć łyżkę mąki do posypania chleba.
- Następnie dodać połowę mąki (335g), wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny, aż podwoi swojąobjętość. Do wyrośniętego ciasta dodać sól, oliwę. Przyprawę do chleba włoskiego KAMIS i resztę mąki. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
- Ciasto podzielić na 4 części, uformować ciabatty i ułożyć po 2 sztuki na blasze w dużych odstępach. Posypać mąką a blachę przykryć ściereczką. Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na około 30 minut, ostrym nożem zrobić nacięcia. Piec w nagrzanym do 230C piekarniku przez 15-20 minut.
Mniam. :)