Ciasta bez pieczenia Serniki i serniczki Słodkości

Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone)

Sernik na zimno z mascarpone i malinami. Inspiracja: Cukiernia Lidla.

Składniki

  • Spód:
  • Ciasteczka owsiane z orzechami (np. Bonitki) ; 300g
  • Masło 100g
  • Masa serowa:
  • Żelatyna 15g
  • Woda 60ml gorącej wody
  • Serek mascarpone 500g
  • Cukier 210g
  • Śmietana 30% 400ml
  • Galaretka truskawkowa 3 opakowania, może być również wiśniowa
  • Woda 1000ml, gorąca

20140728_194100

Wykonanie:

  1. Ciasteczka pokruszyć, dodać masło. Wyrobić rękoma masę i wstawić na 30 minut do lodówki. Blaszkę o wymiarach 28cm x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę z ciasteczek i masła równo rozprowadzić na blaszce. Wstawić ponownie do lodówki.
  2. Żelantynę zalać gorącą wodą, odstawić do ostudzenia.
  3. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać połowę cukru. Pozostały cukier połączyć z serkiem mascarpone, wymieszać. Ostudzoną żelatynę dodać do mascarpone i dokładnie wymieszać.
  4. Następnie stopniowo, po łyżce dodajemy mascarpone do śmietany i mieszamy delikatnie. Tak przygotowaną masę wylać na spód z ciasteczek. Na wierzch wyłożyć umyte i osuszone maliny. Wstawić blaszkę na ok. 3h do lodówki.
  5. Galaretki rozpuścić w 1000ml gorącej wody, pozostawiamy do ostygnięcia. Chłodną i zaczynającą żelować galaretkę wylać na sernik i ponownie wstawić do lodówki, by całkowicie stężała. Smacznego!


20140728_194217

Rate this post

34 thoughts on “Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone)”

  1. Mam pytabie czy zamiast zwyklego cukru moze byc cukier puder ?? Wszystkie ciasta jakie robie z mascarpone robię właśnie z cukrem pudrem

  2. Witam zrobiłam ten sernik na zimno :-) zajadamy się nim dziś :-) jest przeprzepyszny ,idealny bym powiedziała ,wszystkow proporcjach idealnie podane, szybko się robi a najważniejsze jak smakuje a smakuje jeszcze lepiej jak wygląda :-) :-) :-)

  3. Hej właśnie robię to cudo ale jak z moją skleroza nie mam śmietany 30 tylko 12 i nie mam możliwości wyjąć z domu co robić

    1. Trzymam kciuki :) Ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu, więc powinno się udać :) Miło mi będzie jeśli podeślesz potem fotkę swojego dzieła, to dodam je do zdjęć nadesłanych przez czytelników. Pozdrawiam :)

  4. mam pytanie czy można zamiast spodu z ciastek zrobić normalny pieczony spód ?? jeśli tak to proszę o link do spodu który najlepiej się nada
    pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here