Spaghetti z tuńczykiem

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spaghetti z tuńczykiem i serem pleśniowym

Składniki

  • Tuńczyk w oleju 300g (bez zalewy)
  • Makaron spaghetti pełnoziarnisty 300g
  • Pomidor 2 sztuki
  • Czosnek 5 ząbków
  • Cebula 2 sztuki
  • Jogurt grecki 100 ml
  • Majonez 1 łyżka
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Koperek 2 łyżeczki (suszonego)
  • Ser pleśniowy 150g (lazur)
  • Olej rzepakowy do smażenia

20140405_202538

Wykonanie:

  1. Makaron ugotować al dente.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Smażyć minutę. Następnie dodać tuńczyka, jogurt grecki, majonez oraz 2 łyżeczki suszonego koperku. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podusić 2-3 minuty.
  3. Ser pleśniowy zetrzeć na tarce.
  4. Pomidory pokroić w dużą kostkę.
  5. Na odcedzony makraon polać tuńczyka z sosem. Dodać pomidory pokrojone w kostkę oraz starty ser pleśniowy. Można ozdobić spaghetti roszponką. Smacznego.

20140405_202507

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone