Spaghetti z tuńczykiem i serem pleśniowym
Składniki
- Tuńczyk w oleju 300g (bez zalewy)
- Makaron spaghetti pełnoziarnisty 300g
- Pomidor 2 sztuki
- Czosnek 5 ząbków
- Cebula 2 sztuki
- Jogurt grecki 100 ml
- Majonez 1 łyżka
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Koperek 2 łyżeczki (suszonego)
- Ser pleśniowy 150g (lazur)
- Olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
- Makaron ugotować al dente.
- Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Smażyć minutę. Następnie dodać tuńczyka, jogurt grecki, majonez oraz 2 łyżeczki suszonego koperku. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podusić 2-3 minuty.
- Ser pleśniowy zetrzeć na tarce.
- Pomidory pokroić w dużą kostkę.
- Na odcedzony makraon polać tuńczyka z sosem. Dodać pomidory pokrojone w kostkę oraz starty ser pleśniowy. Można ozdobić spaghetti roszponką. Smacznego.
Narzeczonemu musi smakować, jako mąż zacznie mieć swoje zdanie
Po tylu latach to my już jesteśmy jak stare małżeństwo :p więc myślę, że po ślubie się nie odmieni :)
Uzywaj filetow z tunczyka ( konserwowane , made in Ekwador ) , a nie taniego przecieru z tunczyka ,to potrawa bedzie wygladala odpowiednio apetycznie .
ja bym dała suszone pomidory zamiast świeżych :) takie bardziej intensywne w smaku
Tak, ja też. I chyba nawet lepiej by pasowały, niż świeże. :)
Suszone rezerwuję na zimę:) Latem wolę cieszyć się świeżymi pomidorkami z ryneczku :)