Ciasta biszkoptowe Słodkości

Kawowe ciasto z borówkami, galaretką i bitą śmietaną

Kawowe ciasto z borówkami, galaretką i śmietaną kremówką.

Składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • Masło 150g
  • Gorzka czekolada 90g
  • Kawa rozpuszczalana 2 łyżeczki
  • Woda 80ml, wrzątku
  • Kakao gorzkie 50g
  • Kwaśna śmietana 18% 180g, gęsta
  • Mleko 3 łyżki
  • Jajko 5 sztuk
  • Cukier 250g
  • Mąka pszenna 220g
  • Proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • Galaretka z owocami:
  • Galaretka malinowa lub wiśniowa, 2 opakowania
  • Woda 700ml wrzątku
  • Borówki ok. 200g
  • Krem:
  • Śmietana kremówka 500ml
  • Żelatyna 2 łyżeczki + odrobina wrzątku do zalania
  • Borówki ok. 200g
  • Dodatkowo:
  • Czekolada mleczna 100g
  • Herbata do nasączenia biszkoptów

20140804_121336

Wykonanie:

  1. Dwie galaretki rozpuścić w 700ml wrzątku, wymieszać i odstawić do ostudzenia.
  2. W garnuszku rozpuścić 150g masła, następnie dodać gorzką czekoladę, zdjąć z palnika, wymieszać, ostudzić.
  3. Zaparzyć kawę rozpuszczalną w 80ml wrzątku.
  4. W nowej miseczce wymieszać ze sobą dokładnie kakao, śmietanę, mleko i ostudzoną kawę. Następnie gotową masę dodać do roztopionego masła z czekoladą i wymieszać do połączenia składników.
  5. W misie miksera ubić jajka z cukrem, do uzyskania puszystej i gładkiej piany. Dodać wyżej przygotowaną masę kawowo-czekoladową i mieszać na średnich obrotach. Stopniowo przesiewać do powstałej masy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając cały czas na najniższych obrotach miksera, by nie powstały grudki. Mieszać do czasu połączenia składników.
  6. Blaszkę wysmarować masłem, oprószyć kaszką manną. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć, wystudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części. Każdą część nasączyć herbatą za pomocą pędzelka.
  7. Gdy wcześniej przygotowana galaretka zacznie nieco tężeć dodać do niej ok. 200g borówek, wymieszać. Wylać tężejącą masę na biszkoptowy spód i przykryć drugą warstwą biszkoptu.
  8. 2 pełne łyżeczki żelatyny zalać wrzątkiem, wymieszać, ostudzić.
  9. Śmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec niepełną szklankę cukru. Dodać ostudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ok. 200g borówek, wymieszać. Wyłożyć śmietanę na ciasto i wyrównać.
  10. Czekoladę zetrzeć na tarce. Posypać wierzch bitej śmietany.
  11. Chłodzić w lodówce przez kilka godzin. Smacznego!

20140804_121440

Rate this post

7 thoughts on “Kawowe ciasto z borówkami, galaretką i bitą śmietaną”

    1. Przepraszam, że dopiero odpisuje, ale przez kilka dni nie miałam dostępu do Internetu. Korzystałam z balszki o wym. 15×35 cm. Można też użyć nieco większej, bo w mojej ciasto wyszło dość wysokie. Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here