Polewa czekoladowa

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Domowa polewa czekoladowa z przepisu mojej babci. Idealnie nadaje się do różnego rodzaju deserów i ciast. Ma dość miękką konsystencję po zgęstnieniu, dzięki czemu łatwo się ją kroi i nie pęka.

Składniki

  • Mleko 3 łyżki
  • Cukier puder 2 czubate łyżki
  • Kakao gorzkie 3 łyżki
  • Masło 100g

20140817_222456

Wykonanie:

  1. Do garnka wlać mleko, podgrzać, dodać cukier i wymieszać.
  2. Masło kroimy w kosteczkę i dodajemy do mleka, mieszamy. Ściągamy garnek z ognia i dodajemy przesiane przez sitko kakao, cały czas mieszając trzepaczką do ubijania, by masa była gładka.
  3. Przed polaniem ciasta, czy deseru, masę należy lekko przestudzić.

 

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.