Sernik bez pieczenia z mascarpone i borówkami

Podziel sięShare on Facebook36Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Sernik na zimno z borówkami. Ciasto bez pieczenia z serka mascarpone, śmietany kremówki i borówek.

Blaszka o wym. 25cm x 25cm.
20140824_201617

Składniki

  • Spód ciasta:
  • Ciasteczka owsiane z orzechami 420g
  • Masło 125g
  • Krem:
  • Śmietana kremówka 30% 660ml
  • Żelatyna 30g (4 łyżki)
  • Woda gorąca, 120ml
  • Mascarpone 750g
  • Cukier 250g
  • Mus borówkowy:
  • Borówka amerykańska 500g
  • Cukier puder 2 łyżki
  • Galaretka o smaku owoców leśnych 2 opak.
  • Woda 80 ml wrzątku
  • Sok z cytryny 1 łyżka

20140824_201608

Wykonanie:

  1. Ciasteczka pokruszyć drobno, masło posiekać w kostkę i połączyć z ciasteczkami. Wyrobić na ciasto i wyłożyć nim spód blaszki (wcześniej blaszkę można wyłożyć papierem do pieczenia). Schłodzić w lodówce (ok. 30-60minut).
  2. Żelatynę zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia.
  3. Mascarpone wymieszać z cukrem na puszystą masę, a następnie dodać już przestudzoną żelatynę (wciąż płynną) i dokładnie wymieszać.
  1. Ubić śmietanę kremówkę, kolejno zmniejszyć obroty miksera na mniejsze i porcjami dodawać mascarpone. Miksować do połączenia składników. Gotową masę wylać na spód ciasta. Wstawić do lodówki.
  2. 500g borówek zmiksować za pomocą blendera, następnie przelać do garnka i dodać 1 łyżkę soku z cytryny i 80ml wrzątku oraz 2 łyżki cukru pudru, mieszać od czasu do czasu. Gdy mus z borówek zacznie wrzeć dodać 2 galaretki w proszku, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  3. Gdy masa z borówek zacznie lekko tężeć wylać ją na masę serową z mascarpone i ponownie włożyć do lodówki w celu całkowitego stężenia. Smacznego! :)

20140824_201135_LLS

Podziel sięShare on Facebook36Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 odpowiedzi na “Sernik bez pieczenia z mascarpone i borówkami

  1. Agnieszka says:

    Ciasto robiłam 2 razy I za drugim dałam o 75% mniej cukru- wyszło bardzo smacznie bo za pierwszym razem niestety stanowczo za słodkie zostało połowa blachy bo nikt nie był w stanie zjesc wiecej niz po mini kawałku. Przepis super ;)

    • SłodkaBabeczka says:

      Taki mój minus, że uwielbiam mocno słodkie rzeczy :) Na szczęście każdy może dawkować cukier wg uznania. Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.