Ciasta biszkoptowe Słodkości

Szarlotka królewska. Jabłecznik z bitą śmietaną.

Szarlotka królewska, czyli jabłecznik z bitą śmietaną to świetne urozmaicenie tradycyjnego jabłecznika. Do przepisu na biszkopt idealny dodałam 100ml oleju, by ciasto było nieco bardziej wilgotne i nie wymagało już nasączania żadnym ponczem. Do musu jabłkowego zaś dodałam galaretkę, by masa ładnie się zwarła i była smaczniejsza. Wierzch bitej śmietany smakowo dopełni potarta na wiórki mleczna lub gorzka czekolada.

Składniki

  • Biszkopt (spód):
  • Jajka 5 jajek
  • Cukier 100g (6 łyżek)
  • Olej 100ml
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Mąka pszenna tortowa 3 łyżki
  • Mąką ziemniaczana 2 łyżki
  • Masa jabłkowa:
  • Mus jabłkowy 1160g
  • Galaretka cytrynowa 3 op.
  • Bita śmietana
  • Śmietana kremówka 660ml
  • Cukier puder 3 łyżki
  • Mleczna czekolada 100g
  • Śmietan fix 3 op. (36g)

20140824_180640

Wykonanie:

  1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na najwyższych obrotach na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Zwolnić obroty do najniższych, wlać olej. Następnie powoli dodawać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia (u mnie szybkość miksera 1/8 – ten etap można również wykonać, mieszając masę szpatułką, by upowietrzniona masa nam nie klapnęła).
  2. Blaszkę o wymiarach 35cm x 25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę biszkoptową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec ok 20-25 minut (do tzw. “suchego patyczka”).

20140824_180849

  1. Mus jabłkowy zagotować , dodać 3 galaretki w proszku, cały czas mieszając. Ostudzoną masę wylać na biszkopt i wstawić do lodówki, by stężała.
  2. Śmietanę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem i śmietan fixem na sztywną masę. Wylać na stężałą masę jabłkową.
  3. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta.
  4. Wstawić do lodówki na 1-2h, by śmietana całkowicie stężała. Smacznego!

20140824_180914

4.4 / 5 ( 5 głosów )

31 thoughts on “Szarlotka królewska. Jabłecznik z bitą śmietaną.”

    1. To cieszę się ogromnie :)) i przypominam, że chętnie kolekcjonuję zdjęcia potraw wykonanych przez czytelników i wrzucam je tutaj na tablicę, więc jeśli następnym razem uda się Pani uwiecznić wypiek ,to będę wdzięczna za zdjęcie ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here