Półkruche ciasto ze śliwkami i budyniem

Podziel sięShare on Facebook12Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Pyszne ciasto na półkruchym cieście z dodatkiem śliwek i budyniu.

Wymiary blaszki: 24cm x 28cm

Składniki

  • Półkruche ciasto
  • Mąka pszenna tortowa 2,5 szklanki (400g)
  • Masło 200g
  • Cukier 1 szklanka
  • Sól 1/3 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • Jajka 3 sztuki
  • Masa budyniowa:
  • Budyń 2 opak.
  • Cukier waniliowy 16g
  • Cukier 4 łyżki
  • Mleko 1 litr
  • Dodatkowo:
  • Śliwki ok. 500-600g
  • Cukier puder do oprószenia

DSC00864

Wykonanie:

  1. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, cukier, wymieszać. Na koniec dodać masło pokrojone w kostkę i jajka. Wyrobić ciasto. Podzielić je na 2/3 i 1/3.
  2. Następnie 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika, a pozostałe 2/3 do lodówki.
  3. Schłodzone 2/3 ciasta rozprowadzić równo na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15-20 minut w 190C (do lekkiego zarumienienia). Ostudzić.
  4. Ugotować budyń z dodatkiem cukru zwykłego i waniliowego. Przestudzony lekko budyń wylać na spód ciasta. Śliwki pokroić na połówki. Wyłożyć na budyniu (skórką do dołu, a przeciętą częścią do góry), oprószyć owoce lekko mąką. Zamrożoną 1/3 ciasta zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta.
  5. Piec ok. 30-40 minut w temperaturze 190C. Osrudzić, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
  6. Zobacz również przepis na: Proste, szybkie i puszyste ciasto ze śliwkami

DSC00838

Podziel sięShare on Facebook12Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 odpowiedzi na “Półkruche ciasto ze śliwkami i budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.