Leczo z cukinią (kabaczkiem)

Podziel sięShare on Facebook2Share on Google+7Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Leczo z cukinią, czyli leczo z kabaczkiem.

Składniki

  • Cukinia ok. 1kg
  • Kiełbasa ok. 0,5 kg
  • Cebula 3 średnie (ok. 225g)
  • Papryka czerwona 1 duża (ok. 250g)
  • Papryka żołta 1 duża (ok. 250g)
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Pomidory w puszce 1 puszka
  • Przecier pomidorowy Madero, 1 słoiczek
  • Cukier 1 łyżka
  • Chilli suszone pół łyżeczki
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Bazylia kilka listków
  • Tymianek kilka gałązek
  • Czerwona słodka papryka w proszku, do smaku

DSC00880

Wykonanie:

  1. Obie papryki kroimy w kostkę, a kiełbasę w krążki.
  2. Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy na złoty kolor razem z kiełbasą i mieszamy od czasu do czasu.
  3. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię oraz obie papryki.
  4. Po kilku minutach dodajemy pomidory w puszce raz przecier, mieszamy, doprawiamy papryką chilli oraz cukrem.
  5. Dusimy leczo pod przykryciem aż cukinia będzie miękka. Ewentualnie możemy nieco podlać wodą, by nam danie nie przywierało do garnka. Na sam koniec dodajemy paprykę słodką oraz świeżo posiekaną bazylię i tymianek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. Leczo idealnie smakuje z białym pieczywem lub ryżem. Smacznego!
  7. Jeśli lubisz cukinię, to polecam również: Placuszki z cukinii

DSC00878

Podziel sięShare on Facebook2Share on Google+7Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Leczo z cukinią (kabaczkiem)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.