Zapiekanka z cukinii

Podziel sięShare on Facebook8Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Zapiekankę z cukinii przygotowałam w blaszce o wym. 24cm x 35cm. Jeśli używacie małe cukinie o miękkiej skórce, to nie musicie ich obierać. Jeśli zaś używacie duzych, wyrośniętych cukinii, to przed potarciem należy obrać je ze skórki. To samo tyczy się ‘środków’ tego warzywa – jeśli cukinia jest duża i wyrośnięta, to należy przed potarciem usunąć jej środki (czyli te miękkie części z pestkami).

Składniki

  • Cukinia ok. 850g
  • Cebula 1 średnia
  • Czosnek 4 ząbki
  • Por 1 średni
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Ser żółty 250g
  • Jajko 3 sztuki
  • Bazylia kilka listków świeżej lub 1 łyżeczka suszonej
  • Lubczyk 1 łyżeczka
  • Tymianek 1 łyżeczka
  • Pomidorki koktajlowe kilka sztuk
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Ziemniaki 4 sztuki (ok. 400g razem)
  • Boczek parzony 150g

DSC00934

Wykonanie:

  1. Cukinię zetrzeć na tarce do warzyw chińskich (takie dłuuugie paseczki) lub przy braku takiej tarki na zwykłych średnich dziurkach. Posypać solą i odstawić na kilka minut, by cukinia puściła soki. Zlać nadmiar wody.
  2. Ziemniaki ugotować al dente, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Ser również zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. Por, cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnię, dodać pokrojony w paseczki boczek i całość podsmażyć na oleju na złoty kolor.
  5. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać surowe jajka, wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem, tymiankiem, bazylią i lubczykiem. Wymieszać ponownie.
  6. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć gotową masę, wyrównać. Na wierzch poukładać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe.
  7. Piekarnik nagrzać do 200C. Piec zapiekankę z cukinii ok. 35-40 minut aż wierzch się zarumieni.
  8. Zapiekankę można podawać samą, ale najlepiej serwować ją z sosem pomidorowym lub czosnkowym.
  9. Zobacz również inne przepisy z cukinią: placki z cukinii, leczo z cukinią, sałatka z cukinią

DSC00946

Podziel sięShare on Facebook8Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 odpowiedzi na “Zapiekanka z cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.