Sernik bananowo-cytrynowy z borówkami. Sernik na zimno.

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Mówię Wam! Niebo w gębie! Sernik cytrynowo-bananowy z borówkami – normalnie się w nim zakochałam. Najlepszy efekt uzyska się używająć bardzo dojrzałych bananów, które nadają ciastu naturalną słodycz.

Składniki

  • Biszkopty kilka sztuk na wyłożenie spodu
  • Jogurt naturalny Gęsty, Bakoma, 390g
  • Banany 4 sztuki, ok. 380g bananów obranych ze skórki
  • Galaretka cytrynowa 2 opakowania
  • Cytryna 1 sztuka
  • Woda 100ml wrzątku
  • Borówki 400g
  • Dodatkowo (na wierzch):
  • Borówki 100g
  • Banany 2 sztuki, ok. 160g
  • Galaretka cytrynowa 1 opakowanie
DSC01004


Wykonanie:

  1. Blaszkę o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami.
  2. Dwie galaretki o smaku cytrynowym rozpuścić w 100ml wrzątku. Odstawić do ostudzenia.
  3. Skropić sokiem z połowy cytryny 380g bananów i zmiksować za pomocą blendera. Dodać bardzo gęsty jogurt naturalny i wymieszać. Następnie dodać ostudzoną galaretkę, wymieszać. Dodać borówki, wymieszać. Wylać masę na biszkopty.
  4. Banany pokroić w paseczki, skropić sokiem z pozostałej cytryny, wyłożyć na wierzch masy. Posypać 100g borówek. Wstawić do lodówki, by masa stężała.
  5. Galaretkę cytrynowa rozpuścić w 400-450ml wody. Jak galaretka zacznie już lekko tężeć, wylać ją na stężałą masę sernika. Ponownie wstawić do lodówki w celu całkowitego stężenia. Smacznego!

DSC00973

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

31 odpowiedzi na “Sernik bananowo-cytrynowy z borówkami. Sernik na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.