Mówię Wam! Niebo w gębie! Sernik cytrynowo-bananowy z borówkami – normalnie się w nim zakochałam. Najlepszy efekt uzyska się używająć bardzo dojrzałych bananów, które nadają ciastu naturalną słodycz.
Składniki
- Biszkopty kilka sztuk na wyłożenie spodu
- Jogurt naturalny Gęsty, Bakoma, 390g
- Banany 4 sztuki, ok. 380g bananów obranych ze skórki
- Galaretka cytrynowa 2 opakowania
- Cytryna 1 sztuka
- Woda 100ml wrzątku
- Borówki 400g
Dodatkowo (na wierzch):
- Borówki 100g
- Banany 2 sztuki, ok. 160g
- Galaretka cytrynowa 1 opakowanie
Wykonanie:
- Blaszkę o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami.
- Dwie galaretki o smaku cytrynowym rozpuścić w 100ml wrzątku. Odstawić do ostudzenia.
- Skropić sokiem z połowy cytryny 380g bananów i zmiksować za pomocą blendera. Dodać bardzo gęsty jogurt naturalny i wymieszać. Następnie dodać ostudzoną galaretkę, wymieszać. Dodać borówki, wymieszać. Wylać masę na biszkopty.
- Banany pokroić w paseczki, skropić sokiem z pozostałej cytryny, wyłożyć na wierzch masy. Posypać 100g borówek. Wstawić do lodówki, by masa stężała.
- Galaretkę cytrynowa rozpuścić w 400-450ml wody. Jak galaretka zacznie już lekko tężeć, wylać ją na stężałą masę sernika. Ponownie wstawić do lodówki w celu całkowitego stężenia. Smacznego!
Wygląda super.
Dziękuję :)
Smakowitości,
a gdzie ser??? :)
Oszukany z jogurtu ;)
Wygląda bardzo smacznie :)
musi być pyszny :D
bardzo mnie zachęcił przepis :o) czy jesli zacznę robić ciasto o 13, to czy zdąży stężeć do 18?
Powinno być OK :) Zawsze można zwiększyć chłodzenie lodówki, by ciasto szybciej stężało ;)
Mi ciasto całkowicie stężało w ok. 1-2h ;-)
sprawa wygląda tak: zrobiłam ciasto, tężeje w lodówce, ale wyszło dość rzadkie … ma takie być? jogurt był gęsty, masa z bananów też była gęstą papą, a jak wlałam te pół szklanki galaretki to się mocno rozrzedziło …
ale w 100ml rozpuściła Pani 2 galaretki? i galaretka schłodzona? Początkowo moze być rzadkie, a potem w miarę chłodzenia galaretka powinna wszystko związać ;)
a jogurtu używam od Bakomy, bo reszta jogurtów naturalnych przeważnie nie jest tak gęsta, że łyżka stoi :)
tak, obie torebki w 100ml
i zimne były też
To powinno być ok ;)
poproszę o potrzymanie kciuka, do 18 musi się zrobić
A ma Pani regulowaną moc chłodzenia lodówki?
mam mam, od razu podkręciłam o jeden stopień wyżej :o)
No to trzymam kciuki ;)
I jak tam?;-)
dam radę! ciasto sztywne, galaretka na wierzchu już prawie :o) dzięki za kciuki!
To się bardzo cieszę ;* Smacznego! :)
dziękuję, wieczorem napiszę czy wyszło mi w smaku jak trzeba :o)
ciasto dla cukrzyków – taką dostało nazwę :o) świetne połączenie słodkich bananów z cytryną i borówkami, bardzo lubię połączenie takich skrajności! mam tylko jedno “ale”, ja nie lubię biszkoptów …. czym je zamienić? mogę prosić o radę? i jeszcze dziękuję za podzielenie się przepisem :-)
Cieszę się, że to połączenie przypadło do gustu :) Biszkopty można pominąć i zrobić po prostu ciasto bez spodu. Jeśli jednak zależy Pani na spodzie,to można użyć np. herbatniki… bądź pokruszone ciasteczka owsiane z orzechami i masłem (standardowo używam Bonitek, tak jak w tym przepisie: http://kulinarneprzeboje.pl/2014/07/28/sernik-zimno-malinami-serka-mascarpone/ . Myślę, że biszkopt rzucany z połowy porcji również by się spisał jako spód: http://kulinarneprzeboje.pl/2013/12/15/biszkopt-rzucany-idealny/
jesli jeszcze zechciałaby Pani podzielić się zdjęciem do galerii czytelników, to byłoby super ;)
bardzo chciałam je zrobić, ale niestety nie zdążyłam; zrobię je jeszcze raz i obiecuję, że wtedy je pstryknę :o) musi mi Pani, póki co, uwierzyć na słowo – było dość urokliwe: cytrynowa żółć z granatem borówek – Lubię to!
To się cieszę bardzo :))
A ja tak mam… przeczytalem i zrobie pozdrawiam
To życzę smacznego i czekam na wiadomość, czy smakowało :)