Pesto bazyliowe

Podziel sięShare on Facebook41Share on Google+5Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Oryginalny, włoski, zielony sos pesto alla genovese składa się z bazylii, parmezanu, orzechów pinii oraz oliwy z oliwek z dodatkiem czosnku i soli. Jednak czasami można parmezan zastąpić innym twardym serem, np. Grana Padano. Drogie orzeszki pinii zaś można zamienić na orzechy włoskie, czy migdały. Tradycyjnie pesto robi się rozcierając składniki w moździerzach, z użyciem drewnianego lub marmurowego tłuczka. Z braku laku można posłużyć się blenderem ;-)

Jedni preferują pesto w formie gładkiej pasty, inni zaś wolą, gdy w pesto pozostają małe kawałeczki składników. A Wy, jakiej formy zwolennikami jesteście? :)

Składniki

  • Bazylia 25g liści bazylii
  • Orzeszki pinii orzeszki piniowe, 25g
  • Parmezan lub Ser Grana Padano, 15g
  • Czosnek 1 ząbek
  • Oliwa z oliwek 50-60ml
  • Sól, pieprz do smaku
20140911_155942

Wykonanie:
  1. Czosnek obrać, posiekać na mniejsze kawałki.
  2. Ser zetrzeć na tarce.
  3. Orzeszki pinii zarumienić na suchej patelni.
  4. Wszystkie składniki wrzucić do moździerza i utrzeć na pastę. Jeśli chcemy, by pesto było nieco mniej zwarte, można dodać trochę więcej oliwy. Jeśli nie posiadamy moździerza, wrzucamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy. Osobiście wolę “czuć” kawałeczki orzeszków, więc blenduję tylko chwilę. Na koniec doprawić pesto solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielonym).
  5. Pesto idealnie pasuje do wszelkich makaronów, grzanek, sałatek itp. Pamiętajcie, że pod wpływem wysokiej temperatury bazylia może zrobić się gorzka, więc pesto dodawajcie do lekko przestudzonego makaronu.

20140911_155944

Podziel sięShare on Facebook41Share on Google+5Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

7 odpowiedzi na “Pesto bazyliowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.