Gofry chrupiące

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Pyszne, chrupiące gofry. Lepsze niż te z nadmorskiej budki ! ;-)

Poniżej propozycja podania gofrów z frużeliną czereśniową i bitą śmietaną.

Składniki

  • Mąka pszenna tortowa 2 szklanki o pojemności 250ml (ok. 350g mąki)
  • Cukier pół szklanki
  • Jajka 2 sztuki
  • Sól szczypta
  • Mleko 2 szklanki (lub jak ktoś woli ‘lżejszą wersję, to można użyć 1 szklankę mleka i 1 szklankę wody gazowanej)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy 16g
  • Olej – 1/3 szklanki do ciasta + trochę do posmarowania gofrownicy
20140912_182152

Wykonanie:
  1. Białka ubić z dodatkiem soli.
  2. Wszystkie suche składniki (tj. mąkę, cukier zwykły, cukier waniliowy, proszek do pieczenia) połączyć ze sobą. Następnie dodać mleko (lub mleko i wodę), olej oraz żółtka, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wmieszać je w ciasto za pomocą łyżki.
  3. Gofrownicę rozgrzać, natłuścić olejem. Smażyć gofry na złoty kolor. Następnie, by gofry były chrupiące, najlepiej studzić je na kratce. Podawać z bitą śmietaną i ulubionymi owocami. Smacznego!

20140912_180455

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 odpowiedzi na “Gofry chrupiące

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.