Szybka i prosta kremówka

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+7Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Ekspresowa kremówka, szybka kremówka, prosta kremówka, czy też leniwa kremówka – to idealne określenie na to ciacho. Wysiłek jest naprawdę minimalny. Chociaż do prawdziwej kremówki jej daleko, to warto pokusić się o takie szybkie ciacho do kawy :)

Obiecuję, że w przyszłości na blogu pojawi się przepis na oryginalną kremówkę ;)

Składniki

  • Ciasto francuskie 2 płaty po 275g każdy
  • Śmietana kremówka 30% 330ml
  • Śmietan fix 2 opak. po 9g każdy
  • Cukier puder 3-4 łyżeczki do śmietany + trochę do oprószenia

20140922_212154


Wykonanie:

  1. Każdy arkusz ciasta francuskiego złożyć na pół, lekko przyklepać. Można je piec na załączonym do opakowania papierze do pieczenia. Złożone ciasto włożyć do piekanika rozgrzanego do 220C. Oba płaty można piec jednocześnie obok siebie na blaszce standardowo dołączanej do piekarnika. Piec ok. 15 minut – aż ciasto podrośnie i się zarumieni. Ostudzić.
  2. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, zmniejszyć obroty i dodać cukier puder oraz śmietan-fix przesiane przez sitko. Gotową masę ze śmietany wyłożyć na pierwszy blat ciasta francuskiego i przykryć drugim. Schłodzić w lodówce. Na koniec oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! :)

20140922_212256

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+7Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

7 odpowiedzi na “Szybka i prosta kremówka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.