Tarta na cieście francuskim z ricottą i kurczakiem

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+5Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Tarta na cieście francuskim z ricottą, kurczakiem i pomidorami.

Składniki

  • Ciasto francuskie ok. 250-275g
  • Jajka 2 duże
  • Ser Ricotta 500g
  • Cebula dymka 2 cebulki + 3-4 duże łodygi szczypiorku z tych cebulek
  • Piersi z kurczaka 2 pojedyncze sztuki (ok. 300g)
  • Przyprawa do kurczaka Gyros
  • Oliwa z oliwek
  • Parmezan 55g
  • Pomidory 1-2 sztuki
  • Pieprz czarny do smaku, świeżo mielony
  • Sól morska do smaku, świeżo mielona

DSC_0005

Wykonanie:

  1. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błonek, skropić oliwą, posypać z obu stron przyprawą do kurczaka gyros i wstawić na 30minut do lodówki, by mięso się zamarynowało. Następnie na patelni rozgrzać oliwę i na dużym płomieniu podsmażyć (przez ok. 2 minuty) kurczaka z obu stron. Po tym czasie wlać odrobinę wody (ok.20ml) na patelnię, przykryć ją pokrywką, zmniejszyć płomień i dusić kurczaka przez kilka minut. Gdy kurczak będzie już gotowy, zdjąć go z palnika, ostudzić, a następnie pokroić w paseczki.
  2. Formę o średnicy 28cm wyłożyć ciastem francuskim. Spód ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec ok. 15 minut (do zarumienienia ciasta).
  3. Jajka rozbełtać trzepaczką, dodać ser ricotta, posiekaną drobno cebulkę oraz szczypiorek, wymieszać dokładnie. Następnie zetrzeć parmezan i dodać do masy, doprawić pieprzem i solą, wymieszać. Gotową masę wyłożyć na podpieczony spód tarty. Na wierzch poukładać kawałki kurczaka, lekko przydusić. Na samym wierzchu poukładać plasterki pomidora. Tak przygotowaną tartę piec ok. 25-30 minut w piekarniku nastawionym na 180C. Na koniec doprawić pieprzem i ewentualnie posypać jeszcze pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego!

DSC_0045

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+5Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

3 odpowiedzi na “Tarta na cieście francuskim z ricottą i kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.