Tarta na cieście francuskim z ricottą, kurczakiem i pomidorami.
Składniki
- Ciasto francuskie ok. 250-275g
- Jajka 2 duże
- Ser Ricotta 500g
- Cebula dymka 2 cebulki + 3-4 duże łodygi szczypiorku z tych cebulek
- Piersi z kurczaka 2 pojedyncze sztuki (ok. 300g)
- Przyprawa do kurczaka Gyros
- Oliwa z oliwek
- Parmezan 55g
- Pomidory 1-2 sztuki
- Pieprz czarny do smaku, świeżo mielony
- Sól morska do smaku, świeżo mielona
Wykonanie:
- Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błonek, skropić oliwą, posypać z obu stron przyprawą do kurczaka gyros i wstawić na 30minut do lodówki, by mięso się zamarynowało. Następnie na patelni rozgrzać oliwę i na dużym płomieniu podsmażyć (przez ok. 2 minuty) kurczaka z obu stron. Po tym czasie wlać odrobinę wody (ok.20ml) na patelnię, przykryć ją pokrywką, zmniejszyć płomień i dusić kurczaka przez kilka minut. Gdy kurczak będzie już gotowy, zdjąć go z palnika, ostudzić, a następnie pokroić w paseczki.
- Formę o średnicy 28cm wyłożyć ciastem francuskim. Spód ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec ok. 15 minut (do zarumienienia ciasta).
- Jajka rozbełtać trzepaczką, dodać ser ricotta, posiekaną drobno cebulkę oraz szczypiorek, wymieszać dokładnie. Następnie zetrzeć parmezan i dodać do masy, doprawić pieprzem i solą, wymieszać. Gotową masę wyłożyć na podpieczony spód tarty. Na wierzch poukładać kawałki kurczaka, lekko przydusić. Na samym wierzchu poukładać plasterki pomidora. Tak przygotowaną tarte piec ok. 25-30 minut w piekarniku nastawionym na 180C. Na koniec doprawić pieprzem i ewentualnie posypać jeszcze pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego!
super
mniam :D
Wygląda bardzo apetycznie, ciekawy przepis :)