Naleśniki szpinakowe

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Z podanych niżej składników wychodzi ok. 6-7 dużych naleśników szpinakowych.

Składniki

  • Mąka pszenna tortowa 2 szklanki (ok.400g)
  • Woda 1 szklanka
  • Mleko 1 szklanka
  • Szpinak użyłam 400g mrożonego, co dało po odparowaniu ok. 250g szpinaku
  • Jajko 2 sztuki
  • Olej 4 łyżki do ciasta

DSC_0031

Wykonanie:

  1. Szpinak podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Smażyć do momentu odparowania nadmiaru wody.
  2. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na jednolitą masę (lub za pomocą miksera). Odstawić ciasto naleśnikowe na 30 minut, by ‘odpoczęło’. Przed smażeniem przemieszać ciasto naleśnikowe łyżką.
  3. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego smażyć naleśniki z obu stron do lekkiego zarumienienia (rozprowadzać dość cienką warstwę ciasta).
  4. Ewentualnie do ciasta naleśnikowego można dodać pół łyżeczki czosnku granulowanego, by naleśniki były bardziej wyraziste.
  5. Szpinakowe naleśniki polecam podawać np. z kremowym serkiem i wędzonym łososiem.
Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Naleśniki szpinakowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.