Sałatka z pieczarkami marynowanymi, kurczakiem i fasolą

Podziel sięShare on Facebook21Share on Google+3Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Makaronowa sałatka z marynowanymi pieczarkami i kurczakiem.

Składniki

  • Piersi z kurczaka 2 sztuki (ok. 300g)
  • Kukurydza konserwowa 1 puszka (285g po odsączeniu)
  • Groszek konserwowy 1 puszka (240g po odsączeniu)
  • Fasola czerwona 1 puszka (240g po odsączeniu)
  • Makaron 150g suchego makaronu muszelki
  • Majonez 3 czubate łyżki
  • Pieczarki marynowane 1 duży słoik (420g pod odsączeniu)
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

DSC_0032

Wykonanie:

  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z odrobiną oleju.
  2. Pierś z kurczaka skropić oliwą z oliwek i doprawić z obu stron przyprawą do kurczaka gyros. Odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie usmażyć pierś na rozgrzanym oleju (zarumienić z obu stron, a następnie dusić pod przykryciem aż mięso będzie dobre w środku. Można je delikatnie podlać wodą, by lepiej się dusiło). Ostudzić kurczaka, a następnie pokroić go w paseczki lub w kostkę.
  3. Kukurydzę, fasolę i groszek odsączyć z zalewy.
  4. Pieczarki odsączyć z zalewy i pokroić w paseczki.
  5. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Schłodzić w lodówce. Smacznego!

DSC_0018 (2)

Podziel sięShare on Facebook21Share on Google+3Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Jedna odpowiedź na “Sałatka z pieczarkami marynowanymi, kurczakiem i fasolą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.