Proste i szybkie ciasto z brzoskwiniami

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Szybkie ciasto z brzoskwiniami w 10 minut – bo tylko tyle wynosi czas przygotowania tego ciasta. Jedyne, co się dłuży, to czas pieczenia ;)

Szklanka podana w przepisie ma pojemność 250ml.

Ciasto z brzoskwiniami przygotowałam w dwóch blaszkach o średnicy 18cm. Można je również zastąpić jedną, okrągłą blaszką o średnicy 28-32cm.

Składniki

  • Mąka pszenna tortowa 2 szklanki
  • Olej pół szklanki
  • Jajka 4 duże sztuki
  • Cukier 1 szklanka
  • Cukier waniliowy 16g
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • Olejek cytrynowy 5ml
  • Brzoskwinie w syropie 1 puszka

DSC_0062

Wykonanie:

  1. Za pomocą miksera utrzeć jajka z cukrem. Gdy kryształki cukru prawie znikną, wlać cienkim strumieniem olej i olejek cytrynowy, wsypać proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
  2. Powoli, partiami dodać przesianą mąkę. Całość dokładnie mieszać mikserem, do uzyskania jednolitej masy.
  3. Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w kostkę, a następnie wrzucić do ciasta. Przemieszać delikatnie łyżką.
  4. Blachę wysmarować tłuszczem i wylać na nią ciasto z owocami.
  5. Piec ciasto z brzoskwiniami w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 – 45 minut (do zarumienienia)
  6. Po ostudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego!

 

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 odpowiedzi na “Proste i szybkie ciasto z brzoskwiniami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.