De volaille wg Michela Moran

Podziel sięShare on Facebook7Share on Google+3Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

De volaille z szynką i serem wg Michela Moran

Składniki

  • Pierś z kurczaka 2 sztuki
  • Czosnek 1 ząbek
  • Masło 50g
  • Ser żółty 4 plastry
  • Szynka parzona 4 plastry
  • Bułka tarta
  • Jajko 2 jajka
  • Olej do smażenie
  • Sałata karbowana opcjonalnie
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Przyprawa do kurczaka do smaku

DSC_0169

Wykonanie:

  1. Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby było miękkie, a następnie łączymy je z posiekaną natką pietruszki. Dodajemy drobno pokrojony czosnek, sól oraz pieprz.
  2. Piersi z kurczaka nacinamy delikatnie “otwierając” je, owijamy w folię spożywczą i rozbijamy na kotlety. Każdy kotlet smarujemy z jednej strony niewielką ilością musztardy, na to układamy 2 plastry szynki oraz sera żółtego. Posypujemy solą oraz pieprzem, smarujemy masłem z pietruszką. Piersi zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. Po wierzchu możemy posypać solą i pieprzem.
  3. Roladki panierujemy w jajku i bułce tartej z dodatkiem przyprawy do kurczaka. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy roladki na złoto z każdej strony (ok. 4 minuty). Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy odrobiną tłuszczu z patelni i wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190C na około 11 minut.

Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki. Można podawać z sałatą karbowaną.
DSC_0177

Podziel sięShare on Facebook7Share on Google+3Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

4 odpowiedzi na “De volaille wg Michela Moran

  1. Roza Rozanowska says:

    de-volaille smazy sie w glebokim tluszczu a maslo uzyte do “farszu” wklada sie wczesniej do zamrazarki. Wtedy de-volaille beda chrupiace a maslo bedzie “sikac” :D kiedy takiego kotlecika rozkroimy nozem na talerzu. Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.