De volaille z szynką i serem wg Michela Moran
Składniki
- Pierś z kurczaka 2 sztuki
- Czosnek 1 ząbek
- Masło 50g
- Ser żółty 4 plastry
- Szynka parzona 4 plastry
- Bułka tarta
- Jajko 2 jajka
- Olej do smażenie
- Sałata karbowana opcjonalnie
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Przyprawa do kurczaka do smaku
Wykonanie:
- Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby było miękkie, a następnie łączymy je z posiekaną natką pietruszki. Dodajemy drobno pokrojony czosnek, sól oraz pieprz.
- Piersi z kurczaka nacinamy delikatnie “otwierając” je, owijamy w folię spożywczą i rozbijamy na kotlety. Każdy kotlet smarujemy z jednej strony niewielką ilością musztardy, na to układamy 2 plastry szynki oraz sera żółtego. Posypujemy solą oraz pieprzem, smarujemy masłem z pietruszką. Piersi zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. Po wierzchu możemy posypać solą i pieprzem.
- Roladki panierujemy w jajku i bułce tartej z dodatkiem przyprawy do kurczaka. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy roladki na złoto z każdej strony (ok. 4 minuty). Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy odrobiną tłuszczu z patelni i wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190C na około 11 minut.
Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki. Można podawać z sałatą karbowaną.
Robiłam… CUDNE!!! Mega soczyste i ta pietrucha z masełkiem, mniam :-)
de-volaille smazy sie w glebokim tluszczu a maslo uzyte do “farszu” wklada sie wczesniej do zamrazarki. Wtedy de-volaille beda chrupiace a maslo bedzie “sikac” :D kiedy takiego kotlecika rozkroimy nozem na talerzu. Pozdrawiam :)
Ja dziś robię Risotto z dyni i pora przepisu Morano.
Tez robilam pysznyyy polecam!