Babeczki Fale Dunaju

Podziel sięShare on Facebook1Share on Google+3Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Przepis na 12 babeczek.

Składniki

  • Mleko 300ml
  • Cukier 175g (100g do kremu, 75g do ciasta)
  • Budyń śmietankowy 1 opak.
  • Czereśnie z kompotu 24 sztuki
  • Masło 250g o temperaturze pokojowej
  • Cukier waniliowy 1 opak.
  • Jajko 3 jajka
  • Mąka 150g
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Papierowe foremki
  • Kakao w proszku 1 łyżka
  • Wiśnie kandyzowane 12 sztuk do dekoracji

20141106_164307

Wykonanie:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 175C (termoobieg do 150C). Papierowe foremki umieścić w zagłębieniach blachy do mufinek. Z mleka, 100g zwykłego cukru, cukru waniliowego i budyniu śmietankowego w proszku ugotować gęsty budyń według przepisu z opakowania i ostudzić. Czereśnie wyłożyć na sitko, aby dobrze odciekły.
  2. 75g masła utrzeć na puszystą masę z cukrem oraz szczyptą soli, ucierać dalej, dodając pojedynczo jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie z masą jajeczną. Połowę ciasta wyłożyć do foremek. Do reszty ciasta dodać kakao w proszku i dokładnie wymieszać. Ciemne ciasto również włożyć do foremek. Do ciasta w każdej foremce wcisnąć po 2 czereśnie. Babeczki piec około 20 minut na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika, następnie ostudzić na kratce.
  3. W tym czasie ubić na puszystą masę resztę masła, stopniowo dodawać do ostudzonego budyniu i mieszać, aż powstanie jednolity krem maślany. Rękaw cukierniczy z dużą gwiaździstą końcówką napełnić kremem i wycisnąć na babeczki. Na koniec na każdej babeczce umieścić jedną kandyzowaną wiśnię.

20141106_164215

Podziel sięShare on Facebook1Share on Google+3Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.