Kremowy makaron. Makaron w kremowym sosie.

Podziel sięShare on Facebook16Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Makaron w kremowym sosie – szybki i prosty, idealnie nadający się jako baza do dań lub jako dodatek do mięs.

Składniki

  • Makaron użyłam makaronu penne, ok 250-300g
  • Mascarpone 250g
  • Bulion mięsny przecedzony, ok. 300-400ml
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Serki topione 2 sztuki (opcjonalnie)
DSC_0058

Wykonanie:
  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić.
  2. Bulion podgrzać, partiami dodawać łyżką ser mascarpone i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Można również dodać 2 serki topione, by sos był bardziej serowy w smaku. Gotować do czasu, aż sos nieco zgęstnieje.
  3. Gdy sos będzie już prawie gęsty, wrzucić do niego makaron i gotować jeszcze ok. 3-4 minuty, by penne wchłonęło nieco sosu. Smacznego!
  4. Zamiast makaronu penne można użyć inny rodzaj makaronu.
  5. Roladki na zdjęciu pochodzą z tego przepisu: Roladki z kurczaka nadziewane pieczarkami i boczkiem

 

Podziel sięShare on Facebook16Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Kremowy makaron. Makaron w kremowym sosie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.