Składniki
- Tuńczyk rozdrobniony w oleju 2 puszki
- Ser żółty Gouda 150g
- Kukurydza konserwowa 1 puszka (285g)
- Groszek konserwowy 1 puszka (240g)
- Jajka 4sztuki
- Szczypiorek 1 pęczek
- Majonez 6 czubatych łyżek
- Musztarda delikatesowa 2 czubate łyżeczki
- Śmietana kremówka 3 łyżki
Wykonanie:
- Ser zetrzeć na tarce, wrzucić na dno miski.
- Jajka ugotować na twardo.
- Oddzielić białka od żółtek i również zetrzeć je na tarce do osobnych miseczek.
- Tuńczyka odsączyć z oleju.
- Groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Szczypiorek drobno posiekać.
- Majonez wymieszać z musztardą delikatesową i śmietaną kremówką.
- W misce ułożyć kolejno warstwy: ser żółty, groszek, część sosu, część szczypiorku, starte na tarce białka, tuńczyk, kukurydza, reszta sosu, starte na tarce żółtka i pozostały szczypiorek. Smacznego!
Kocham tuńczyka i kocham sałatki! :) Bardzo często jadam go w tego typu odsłonach! :)
Pyszna salatka, polecam :-)
uwielbiam tą sałatkę!
Kaloryczna jak smok ;-) moge zastąpić smietane jogurtem naturalnym hmm a czym zastąpić majonez? .. Jestem na diecie :-(
Śmietanę można całkowicie pominąć :) Cały sos może składać się wyłącznie z gęstego jogurtu naturalnego i musztardy, ale wiadomo, że trochę lepiej smakuje jeśli zmieszałaby Pani majonez z jogurtem pół na pół.
Lubie wszystkie z tuńczykiem
Uwielbiam tą sałatke:-)