Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Łosoś w wyrazistym sosie śmietanowo – musztardowym, z dodatkiem koperku.

Składniki

  • Filet z łososia ok. 300-400g
  • Śmietana kwaśna 18% do zup i sosów 200g
  • Musztarda chrzanowa 2 łyżeczki
  • Olej rzepakowy
  • Pieprz do smaku
  • Sól do smaku
  • Koperek 1 pęczek
  • Pietruszka 1 pęczek
  • Cytryna 1 mały kawałek
  • Żółtko 1 sztuka

DSC_0373

Wykonanie:

  1. Filety umyć i pokroić na porcje podobnej wielkości. Doprawić je solą i pieprzem, po czym skropić sokiem z cytryny.
  2. Filety z łososia smażyć około 5 minut na mocno rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni i przykryć talerzykiem, by ryba nie ostygła i nie przesuszyła się.
  3. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać musztardę, wymieszać. Dodać kwaśną śmietanę i zagotować, delikatnie mieszając.
  4. Do sosu dodać posiekany koperek, pietruszkę i żółtko. Mieszać do czasu aż sos nieco się zredukuje i zgęstnieje. Ewentualnie doprawić sos solą i pieprzem, polać nim filety z łososia. Smacznego!

DSC_0368

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

10 odpowiedzi na “Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.