Ciasto Adwokat bez pieczenia

Podziel sięShare on Facebook196Share on Google+6Share on LinkedIn1Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Blaszka o wymiarach 25cmx 25cm
Inspiracja: zjemto.blox.pl

Składniki

  • Herbatniki maślano-kakaowe np. Bonitki, ok. 400-500g
  • Żółtka 3 sztuki
  • Cukier waniliowy 16g (1 duże opak.)
  • Mleko 700ml
  • Cukier 1 szklanka (o poj. 250ml)
  • Sól szczypta, do ubicia masła
  • Mąka pszenna tortowa 3 płaskie łyżki
  • Skrobia ziemniaczana 5 łyżek
  • Masło 200g
  • Likier Adwokat o smaku Tiramisu, 180ml
  • Kakao do oprószenia

DSC_0460
DSC_0475


Wykonanie:

  1. Mleko (500ml) wymieszać z cukrem, zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, dodąc mąkę tortową i skrobię ziemniaczaną oraz pozostałe mleko (200ml). Wymieszać dokładnie. Masę wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszać, by nie powstały grudki. Zgęstniały budyń zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do ostygnięcia.
  2. Masło wraz ze szczyptą soli zmiksować na puszystą masę. Następnie stopniowo, po jednej łyżce dodawać ostudzony budyń i miksować. Na koniec cienkim strumieniem dolewać Adwokat Tiramisu i mieszać łyżką do połączenia się składników.
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z kremu odłożyć ok. 5-6 łyżek (do wysmarowania wierzchu ciasta). Pozostały krem podzielić na dwie równe części. Na spód blaszki ułożyć pierwszą warstwę herbatników, posmarować ją połową kremu, ułożyć kolejną warstwę z herbatników, następnie kolejną warstwę z połowy kremu i kolejną, ostatnią warstwę herbatników. Wierzch posmarować pozostałymi 5-6 łyżkami kremu. Wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc), by krem stężał, a herbatniki nieco zmiękły. Tuż przed podaniem na wierzch ciasta posypać kakao. Smacznego :)

DSC_0464
DSC_0469

Podziel sięShare on Facebook196Share on Google+6Share on LinkedIn1Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

10 odpowiedzi na “Ciasto Adwokat bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.