Najlepsza beza. Przepis na bezy.

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+8Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Bezy <3

Składniki

  • Białka 5 sztuk
  • Sól szczypta
  • Cukier drobny 2 szklanki (o pojemności 250ml)
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka
DSC_0023

Wykonanie:
  1. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Dodać sok z cytryny i nadal ubijać. Następnie dodawać po łyżce cukru, wciąż ubijając. Masa na bezę jest gotowa, gdy zrobi się błyszcząca i gładka.
  2. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką i na papierze do pieczenia wyciskać bezy. Piec je w temp. 110C przez ok 60-80 minut (lub dłużej – zależy od mocy piekarnika). Po upieczeniu bezy można zostawić jeszcze na kilka minut w wyłączonym piekarniku, by nieco przeschły. Smacznego :)

DSC_0011
DSC_0015

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+8Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

11 odpowiedzi na “Najlepsza beza. Przepis na bezy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.