Najlepsza beza. Bezy – przepis podstawowy – który zawsze się udaje! Bezy z tego przepisu wychodzą przepyszne i pięknie się prezentują. Nie brązowieją i pozostałą idealnie śnieżnobiałe.
Proporcje składników są tak fajnie podzielne, że obojętnie, czy będziecie robić bezy z 1 białka, a może z dwóch lub 3, to zawsze można łatwo wyliczyć ilość pozostałych składników i upiec mniejszą ilość bezików.
Polecam również przepis na: Dakłas / Dacquoise jak u Sowy – tylko 7 składników!
Bezy – Składniki
- 4 białka
- 240 g cukru (najlepiej drobnego cukru do wypieków)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Dodać sok z cytryny i nadal ubijać. Następnie dodawać po łyżce cukru, wciąż ubijając. Masa na bezę jest gotowa, gdy zrobi się błyszcząca i gładka.
- Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką i na papierze do pieczenia wyciskać bezy. Piec je w temp. 110 st, C przez ok 60-100 minut (lub dłużej – zależy od mocy piekarnika – bezy powinny być dobrze wysuszone w środku). Po upieczeniu bezy można zostawić jeszcze na kilka minut w wyłączonym piekarniku, by nieco przeschły. Smacznego :)
UWAGA!
- Bezy można piec na dwóch blaszkach jednocześnie. Jeśli wybierzecie opcję grzania góra-dół to w połowie pieczenia należy zamienić blaszki miejscami.
- Jeśli wybierzecie opcję z termoobiegiem to nie ma potrzeby przekładania blaszek miejscami.
- Jeśli bezy w Twoim piekarniku podczas pieczenia robią się beżowe zamiast pozostać śnieżnobiałe to oznacza, że należy obniżyć temperaturę pieczenia.
Cudne beziki !!! uwielbiam je do kawki.
Trzymając się przepisu
Wyszło nam idelalne
Mi nigdy nie wyszły takie, ba, mi nigdy nie wyszły jakkolwiek. Zawsze brązowy placek się robił :P
Witaj w klubie:)
To oznacza, że prawdopodobnie temperatura pieczenia była za wysoka.
Uwielbiam :)
Jakie piękne!!!
Ależ pięknie Ci te beziki wyszły :)
Piękne bezy, mogę poprosić o radę? Mianowicie moje bezy zawsze wychodzą brązowe nie białe a po wystygnięciu robią się kleiste, co powinnam zrobić żeby wyszły takie jak pani?
a piecze Pani w niskiej temperaturze?
a po upieczeniu zostawiam je w piekarniku lekko uchylonym, by wysuszyły się do końca :)
Bezy mniam
Mniam mniam ;)
ale się ładnie obsuszyły!
O mniam. …