Krokiety z pieczarkami i serem

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+4Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Z przepisu wychodzi ok. 5 dużych krokietów.

Składniki

  • Pieczarki 500g
  • Ser żółty 200g
  • Cebula 1 duża sztuka
  • Pieprz do smaku
  • Sól do smaku
  • Bułka tarta do opanierowania
  • Jajko do opanierowania
  • Mąka do opanierowania
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Składniki na ciasto naleśnikowe
  • Mąka 200g
  • Mleko 200ml
  • Woda 200ml
  • Jajko 2 sztuki
  • Sól szczypta
  • Olej 2 łyżki do ciasta + olej do smażenia
2014-12-08 16.29.18


Wykonanie:

  1. Przygotować naleśniki wg przepisu: Naleśniki przepis podstawowy
  2. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Następnie dorzucić pieczarki i smażyć do odparowania wody z grzybów. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
  4. Usmażone pieczarki z cebulą wymieszać ze startym serem.
  5. Gotowy farsz nakładać na naleśniki, każdy zawinąć w rulon. Można je schować do lodówki na godzinę – potem łatwiej będzie je panierować (nie będą się rozwijać).
  6. Każdy krokiet otoczyć w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać, np. z czerwonym barszczem. Smacznego!
Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+4Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

9 odpowiedzi na “Krokiety z pieczarkami i serem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.