Z przepisu wychodzi ok. 5 dużych krokietów.
Składniki
- Pieczarki 500g
- Ser żółty 200g
- Cebula 1 duża sztuka
- Pieprz do smaku
- Sól do smaku
- Bułka tarta do opanierowania
- Jajko do opanierowania
- Mąka do opanierowania
- Olej rzepakowy do smażenia
- Składniki na ciasto naleśnikowe
- Mąka 200g
- Mleko 200ml
- Woda 200ml
- Jajko 2 sztuki
- Sól szczypta
- Olej 2 łyżki do ciasta + olej do smażenia
Wykonanie:
- Przygotować naleśniki wg przepisu: Naleśniki przepis podstawowy
- Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Następnie dorzucić pieczarki i smażyć do odparowania wody z grzybów. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
- Usmażone pieczarki z cebulą wymieszać ze startym serem.
- Gotowy farsz nakładać na naleśniki, każdy zawinąć w rulon. Można je schować do lodówki na godzinę – potem łatwiej będzie je panierować (nie będą się rozwijać).
- Każdy krokiet otoczyć w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać, np. z czerwonym barszczem. Smacznego!
Mam takie talerze w domu już parę lat one już są nie modne;)
Modne, nie modne, ważne, że białe i nie zlewają się z potrawą :P
Wiesz jakie są teraz modne talerze czarne wszystkie potrawy na nich ładnie wyglądają;)
Czarne też mam :) ale uwierz mi, że nie wszystko na nich wygląda OK :) zwłaszcza jeśli chodzi o fotografowanie :)
A co tu ma jakaś moda do rzeczy? To chyba nie jest blog modowy? :) Mnie się takie talerze bardzo podobają. Najważniejsze, że potrawy ładnie się na nich prezentują.
Sory,jak czytam takie komentarze to mnie mdli,do jakiego stopnia trzeba byc pustym, snobem , kiedys moze jadalas z misek blaszano-emaliowanych i bylo dobrze a dzis modne talerze, och, nie widziala dupa slonca, tu jest mowa o potrawach a nie o modzie, w talrzach! lecz sie na glowe…reszte dospiewaj
Uwielbiam krokiety juz nie mogę się doczekać Świat Bożego Narodzenia;)
O jaki talerz ladny , to jest ten quadrato?
z Ikei :) ale nie pamiętam, czy tak się zwał :P