Łosoś gotowany na parze. Łosoś z masłem.

Podziel sięShare on Facebook5Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Inspiracja: forum katalogsmakow.pl

Składniki

  • Filet z łososia 300g

  • Masło 100g

  • Pieprz cytrynowy do smaku

  • Sól do smaku

  • Bazylia świeża lub suszona

  • Pomidorki koktajlowe żółte lub czerwone, kilka sztuk

  • Oliwa z oliwek do skropienia łososia

20140813_154550

Wykonanie:

  1. Łososia pozbawiamy skóry, kroimy na dwa kawałki. Moczymy go w osolonej wodzie (na pół litra wody dać sporą garść soli) przez ok. 30 minut.
  2. Następnie wyciągamy łososia z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym, skrapiamy oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
  3. Każdy kawałek łososia układamy na osobnym kawałku folii aluminiowej: na dno kładziemy 2 plasterki masła, na to łososia, znów dwa kawałki masła i na koniec pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość zawijamy szczelnie w folię aluminiową, by masło nie wypłynęło podczas gotowania.
  4. Gotujemy łososia na parze przez ok. 20 minut. Podawać np. z warzywami ugotowanymi na parze. Smacznego!

2014-12-09 16.04.32

Podziel sięShare on Facebook5Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Łosoś gotowany na parze. Łosoś z masłem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.