Składniki
- Filet z łososia 300g
- Masło 100g
- Pieprz cytrynowy do smaku
- Sól do smaku
- Bazylia świeża lub suszona
- Pomidorki koktajlowe żółte lub czerwone, kilka sztuk
- Oliwa z oliwek do skropienia łososia
Wykonanie:
- Łososia pozbawiamy skóry, kroimy na dwa kawałki. Moczymy go w osolonej wodzie (na pół litra wody dać sporą garść soli) przez ok. 30 minut.
- Następnie wyciągamy łososia z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym, skrapiamy oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
- Każdy kawałek łososia układamy na osobnym kawałku folii aluminiowej: na dno kładziemy 2 plasterki masła, na to łososia, znów dwa kawałki masła i na koniec pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość zawijamy szczelnie w folię aluminiową, by masło nie wypłynęło podczas gotowania.
- Gotujemy łososia na parze przez ok. 20 minut. Podawać np. z warzywami ugotowanymi na parze. Smacznego!
Te pomidorki wyglądają jak żółtka :-) Ale piękne i smakowite zdjęcia! :-)