Schab duszony. Schab w sosie.

Podziel sięShare on Facebook626Share on Google+12Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

  • Schab 15 plastrów (ok.1kg)
  • Cebula 2 duże sztuki
  • Por 1 średnia sztuka
  • Lubczyk ok. 2 łyżeczki
  • Majeranek ok. 2 łyżeczki
  • Bulion mięsny 600ml
  • Woda ok. 100ml
  • Marchew 3 duże sztuki
  • Pieprz do smaku
  • Sól do smaku
  • Ziele angielskie 5 sztuk
  • Liść laurowy 5 sztuk
  • Papryka czerwona słodka do smaku
  • Oliwa z oliwek do smażenia

DSC_0126


Wykonanie:

  1. Cebulę obrać, pokroić w piórka lub większą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę.
  2. Marchewkę obrać. Por i marchewkę pokroić w plasterki. Dorzucić do zeszklonej cebuli i smażyć ok. 5 minut.
  3. W międzyczasie lekko rozklepać schabowe, posypać solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie otoczyć z obu stron w mące. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć schabowe z obu stron przez ok. 1 minutę.
  4. Marchewkę, por i cebulę wraz z tłuszczem ze smażenia wrzucić do brytfanny lub dużego garnka, zalać 600ml bulionu. Dorzucić również podsmażone plastry schabu. Patelnię po smażeniu podlać 100ml wody, wypłukać i wlać do garnka/brytfanny. Mięso powinno być całkowicie zanużone – jeśli nie jest, to należy dolać jeszcze trochę wody. Dodać 5 ziarenek ziela angielskiego i 5 listków laurowych. Dusić mięso pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 50-60 minut. Pod koniec duszenia dodać lubczyk i majeranek. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.
  5. Na sam koniec schab wyjąć z garnka, a pozostały sos zagęścić mąką lub zabielić śmietaną. Smacznego!

DSC_0114

DSC_0119

Podziel sięShare on Facebook626Share on Google+12Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

66 odpowiedzi na “Schab duszony. Schab w sosie.

    • Marta says:

      Schab 15 plastrów (ok.1kg)
      Cebula 2 duże sztuki
      Por 1 średnia sztuka
      Lubczyk ok. 2 łyżeczki
      Majeranek ok. 2 łyżeczki
      Bulion mięsny 600ml
      Woda ok. 100ml
      Marchew 3 duże sztuki
      Pieprz do smaku
      Sól do smaku
      Ziele angielskie 5 sztuk
      Liść laurowy 5 sztuk
      Papryka czerwona słodka do smaku
      Oliwa z oliwek do smażenia

    • wilk59 says:

      do wypisywania bzdur to wiecie jak skorzystac z neta ale poszukac jak zrobic wywar to juz ciele musisz byc skoro takiej prostej rzeczy nie potrafisz kostke rosolowa wez bo jeszcze cos spieprzysz gotuja wywar

  1. Małgorzata Nowicka says:

    Schabik przepyszny, z Twojego przepisu był u mnie w domu drugim w daniem w tegoroczny II dzien Swiat:-) Mama przygotowała go z kluskami śląskimi i surówka z kiszonej kapusty, pychota.. POLECAM! PS. Miałam robić zdjęcia, ale tak szybko znikał z talerzy, że nie zdążyłam;-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.