Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiem

Podziel sięShare on Facebook1.7kShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Ostatnio napisała do mnie przyjaciółka, czy znam jakieś ciasto z prażonym słonecznikiem. Na pierwszą myśl przyszedł mi słonecznikowiec, ale okazało się, że jadła inne – prawdopodobnie na herbatnikach. Wtedy wpadłam na genialny pomysł, żeby przekształcić słynnego 3 bita i tak oto powstało to mega pyszne ciasto :)) Wypróbujcie je koniecznie! Mówię Wam – niebo w gębie! Zakochałam się w tym cieście od pierwszej łyżeczki :)) Smakuje obłędnie, a do tego jest ciastem bez pieczenia, więc mogą się na niego skusić nawet osoby, które nie mają piekarnika. Połączenie masy krówkowej, budyniu, śmietany kremówki i prażonego słonecznika, to może bomba kaloryczna, ale jakże smaczna! :)
Ciasto z masą krówkową zostało wykonane w blaszce o wymiarach 20cm x20cm. Zobacz również: Przepisy na ciasta bez pieczenia

Składniki:

  • Masa krówkowa – 510g
  • Mleko – 400ml
  • Cukier zwykły – 3 łyżki
  • Cukier waniliowy – 16g
  • Budyń śmietankowy – 1 opak.
  • Masło – 60g
  • Ciasteczka maślane Bonitki lub herbatniki – ok. 250g
  • Śmietana kremówka – 330ml
  • Cukier puder – 2 czubate łyżki
  • Śmietan – fix – 2 opakowania
  • Słonecznik – pół szklanki

DSC_0174
DSC_0178
Wykonanie:

  1. Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ułożyć warstwę herbatników.
  2. Masę krówkową podgrzać. Połową zawartości puszki wysmarować herbatniki na dnie, następnie nałożyć kolejną warstwę herbatników.
  3. Budyń rozpuścić w 100ml mleka, dodać 1 opak. cukru waniliowego i 3 łyżki cukru zwykłego. 300ml mleka zagotować, następnie dodać rozrobiony budyń i gotować, cały czas mieszając aż budyń odpowiednio zgęstnieje.
  4. Masło zmiksować na puszystą masę, dodawać stopniowo po 1 łyżce ostudzonego budyniu, miksować.
  5. Gotową masę wyłożyć na herbatniki. Następnie nałożyć kolejną wartwę herbatników i posmarować ją pozostałą masą krówkową.
  1. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać 2 śmietan-fixy i 2 czubate łyżki cukru pudru i jeszcze chwilę miksować do połączenia składników. Wysmarować śmietaną wierzch ciasta.
  2. Słonecznik wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i zarumienić. Ostudzić. Następnie zimnym słonecznikiem posypać wierzch ciasta. Wstawić je do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Smacznego! :)
  3. Zobacz również: Przepisy na ciasta bez pieczenia

DSC_0160

DSC_0180

Podziel sięShare on Facebook1.7kShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

131 odpowiedzi na “Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiem

  1. Mala25 says:

    Gotowej masy krowkowej nie trzeba podgrzewac wystarczy rozbic mikserem doslownie 5 sekund robilam ostatnio podobne ciasto zamiast slinecznika podprazylam migdaly

  2. kika says:

    Super przepis! Własnie takie ciasteczka uwielbiam. Konieczne musze je zrobic na moje przyjecie urodzinowe! Bardzo dziekuje za przepis

  3. Aneczka says:

    Ciasto smaczne ale niestety budyn się nie zsiadł. Dałam dobrze wystudzony do tego masła w temperaturze pokojowej ale niestety nawet po bardzo mocnym schlodzeniu wyplywa. Mysle ze trzeba by może zwiększyć ilosc masła w stosunku do tej masy.

    • Lidan says:

      Nie jestem pewna czy mam rację ale zdarzyło mi się 2 razy, że masa budyniowa była za rzadka. Podejrzewam, że winowajcą był budyń z Lidla (albo z Biedronki) lub masło osełkowe bo nigdy wcześniej mi się to nie przytrafiło.

  4. Ewelina says:

    fajnie jest też dać na ubitą śmietanę jeszcze jedną warstwę herbatników i potem masę kajmakową. Słonecznik uprażyć na maśle z dodatkiem cukru waniliowego i wyłożyć na masę kajmakową. Słonecznik mu być ciepły żeby przykleił się do masy kajmakowej .
    Jeżeli śmietana nie ubije się zbyt dobrze to dodać trochę żelatyny żeby kolejna warstwa herbatników dobrze się trzymała.

  5. natka says:

    Mam kilka pytan :) Czy maslo ma byc z lodowki czy w temperaturze pokojowej ? I smietana kremowka musi byc mocno schlodzona,dobrze pamietam ? :) masełko 60g to malutko,jakies 2 lyzki prawda ? I czy masa budyniowa faktycznie nie bedzie nam wyplywac ? Z gory dziekuje za odpowiedz :) pozdrawiam

    • SłodkaBabeczka says:

      Masło w pokojowej – inaczej ciężko by je było ubić ;) Do budyniu daję o 100ml mleka mniej niż zaleca producent na opakowaniu i pozwalam mu się gotować przez 2-3 minuty (ma bąbelkować), więc masa nie jest za rzadka (ale też nie super zbita – dla mnie taka w sam raz ;) )
      Śmietana mocno schłodzona, ubita na sztywno.
      Pozdrawiam :)

  6. Gosik says:

    ooo muszę spróbować ;D uwielbiam słonecznik <3
    ciekawe jakby ciasto smakowało na słonych krakersach albo z posypką słonecznikową lub orzechową taką w karmelu słodko-słonym ?! hmmm ale fantazjuję ;p
    pozdrawiam ;)

  7. Aga says:

    Ile zrobić, żeby spróbować? Zrobiłam dużą blachę i co? Musze blachę umyć! A wyszłam tylko na zakupy! Rodzinka miała “gosci” hahaha chyba przeciag w lodówce. Jak smakowało nie powiem wiec bo zwyczajnie nie wiem, musiałam obyć się smakiem. Jednak za przepis dziękuję. Jak dam eksmisje z domu rodzince to zrobię i może wtedy będzie mi dane

  8. Barbara Prażmowska says:

    Ja dostałam kiedyś od siostry przepis na orzechowiec z brzoskwiniami .Tak pysznego ciasta jeszcze nie jadłam krem rozpływa sie w ustach ale jakoś nie miałam kiedy go upiec aby znalazł się na moim blogu zapewne zrobię go dopiero na święta.Jak znajdę chwilkę napiszę. Ci przepis ;)naprawde rewelacyjny jest:)

  9. Ren says:

    Jezu kochany, to ciasto mnie rozłożyło na łopatki, jest cudnasnie pyszne. Nie spodziewałam się, że coś tak prostego będzie tak pyszne. Wypas!!!!

  10. Olimpia says:

    Pomocy! Czy można uratować ciasto jeśli budyń z niego wypływa? Włożyłam ciasto do zamrażarki ale nie wiem czy to coś pomoże

    • SłodkaBabeczka says:

      A czy przed nałożeniem budyniu na ciasto masa też była luźniejsza? Nie zwarzyło się czasem masło podczas ubijania? Albo dodała Pani słabo wystudzony budyń do masła?

  11. Karola says:

    Robiłam to ciacho wg przepisu.Wyszło idealnie,jest przepyszne,bardzo słodkie.Najlepiej smakuje na drugi dzień,choć ciężko żeby tyle przetrwało;).Polecam i dziękuję za przepis;)

  12. Anka says:

    Ze mnie cukiernik jak z koziej d….traba wiec powiedzcie mi czy jak chce na dużą blachę to podwójna porcja czy 1,5? Kiedyś coś robiłam też z przepisu na małą blachę dużą porcję i wszystko x2 i wyszło masakrycznie

    • SłodkaBabeczka says:

      Wystarczy wzór na pole prostokąta :)) Zależy jaką masz blaszkę ;) Ja robiłam w blaszce o wymiarach 20cmx20cm :) więc P=a*b=20*20=400cm2
      Jeśli użyjesz blaszki 40cm x 20 cm , to odpowiednio wychodzi P=40*20=800cm2
      czyli 400 vs 800 i z tego wynika,że potrzebujesz 2 razy więcej składników ;)
      Jeśli będziesz miała blaszkę 30 x 20 cm, to wychodzi p=30*20=600cm2 … czyli 600/400= 1,5 – będziesz potrzebowała 1,5razy więcej składników :)
      Mam nadzieję, że wyjaśniłam w miarę logicznie :D Pozdrawiam!
      Miło mi będzie jeśli podeślesz fotkę ciacha na maila: kontakt@kulinarneprzeboje.pl ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.