Śledzie w oleju z cebulką

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+5Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Śledzie w oleju to jedno z moich ulubionych dań i goszczą u mnie nie tylko z okazji Świąt Bożego Narodzenia, ale przez cały rok. Z resztą kocham wszystkie rybki już od maleńkości :) Z reguły jest tak, że dzieciom ciężko przemycić rybę i jedynie jedzą je w formie paluszków rybnych i to najlepiej w formie zabawnych kształtów ;-) Ja jednak już jako małe dziecko uwielbiałam wszelkie szprotki i śledzie, zwłaszcza w pomidorowym sosie ;) Już nie wspomnąć o moich ulubionych pastach z rybkami, takich jak pasta jajeczna z tuńczykiem, czy pasta jajczna z makrelą. Jako nastolatka byłam zakochana w śledziach firmy Seko, które mama kupowała na każde Święta Bożego Narodzenia i w związku tym postanowiłam odtworzyć ten smak w zaciszu domowym i tak powstał przepis, który znajdziecie tutaj: Leczo rybne a’la Seko

Polecam również: Śledzie opiekane w zalewie octowej.

Dość jednak o tych wszystkich rybach i przejdźmy do sedna sprawy :)) Poniżej przepis na przepyszne filety śledziowe w oleju z cebulką!

Śledzie w oleju z cebulką – Składniki:

  • Matiasy (płaty śledziowe solone) – 6-7 sztuk
  • Mleko – 500ml
  • Cebula – 3 średnie sztuki
  • Sok z cytryny – 2 łyżki (można zamiast tego użyć 1 łyżkę octu, ale cytrynka daje lepszy smak)
  • Olej rzepakowy – 250-300ml (śledzie powinny być całe zakryte)
  • pół łyżeczki cukru
  • Czarny pieprz – 6 ziarenek
  • Sól – szczypta
  • Ziele angielskie – 3 ziarenka
  • Liście laurowe – 3 liście
  • Zioła prowansalskie – pół łyżeczki

 

DSC_0054

Śledzie w oleju z cebulką – Wykonanie:

  1. Filety śledziowe zalać mlekiem i odstawić na 2-3 godziny, by się wymoczyły z nadmiaru soli (jeśli są nadal zbyt słone, czynność powtórzyć). Śledzie odsączyć z mleka, osuszyć papierowym ręcznkiem, a następnie skropić sokiem z cytryny.
  2. Filety śledziowe pokroić kawałki o szerokości ok. 2-3cm.
  3. Cebulę pokroić w piórka, zalać wrzątkiem i wystudzić. Dodać cukier i sól.
  4. Do oleju wrzucić ziarna pieprzu oraz zioła prowansalskie, wymieszać. Najlepiej w słoiku układać wszystko warstwami: najpierw kilka śledzi, potem odsączoną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, polać częścią oleju z ziołami, znów włożyć śledzie, cebulkę itd. Gdy już wszystkie składniki będą zużyte, słoik należy zakręcić i wstawić go na ok. 24 (a nawet więcej) godzin do lodówki, by smaki się przegryzły. Smacznego :)

DSC_0051

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+5Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

9 odpowiedzi na “Śledzie w oleju z cebulką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.