Ciasto na pierogi

Podziel sięShare on Facebook207Share on Google+6Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Ciasto na pierogi – najlepsze pod Słońcem! <3 Mój dawny przepis poszedł w kąt, gdyż ten przepis na ciasto na pierogi jest o niebo lepszy. Ciasto bardzo łatwo się wyrabia i wałkuje, a pierogi z tego przepisu wychodzą delikatne, wręcz rozpływają się w ustach! Jeśli jeszcze nie przygotowaliście pierogów na Święta Bożego Narodzenia, to koniecznie skorzystajcie z tego przepisu i już teraz bierzcie się za lepienie pierogów świątecznych :)) Pamiętajcie, by nie podsypywać ciasta zbyt dużą ilością mąki i by rozwałkować je odpowiednio cienko – a wtedy sukces pierogowy macie gwarantowany! :)

Inspiracja: mniammniam.com

 

Ciasto na pierogi – Składniki:

  • Mąka pszenna – 4 szklanki
  • Jajka – 2 sztuki
  • Kwaśna śmietana gęsta 18% – 5 łyżek
  • Olej – 3 łyżki
  • Sól – szczypta
  • Woda letnia – 3/4 szklanki

* szklanka o pojemności 250ml.
DSC_0068
DSC_0083

Ciasto na pierogi – Wykonanie:

  1. Mąkę przesiać na stolnicę, w środku kopczyka zrobić dołek, wbić w niego jajka. Dodać śmietanę kwaśną, olej i szczyptę soli. Zamieszać ciasto, stopniowo dodawać wodę (nie wlewać całości od razu, gdyż mąki różnych firm mogą mieć różną chłonność i może się okazać, że będzie potrzeba mniej wody do ciasta na pierogi), stopniowo wyrabiając miękkie i łatwo poddające się ciasto. Przykryć je miską i pozostawić ciasto na ok. 10-15 minut, żeby sobie odpoczęło ;-)
  2. Podzielić ciasto na 4 równe części. Trzy części ciasta przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić. Pozostałą 1/4 ciasta rozwałkowaść na cienki placek. Za pomocą szklanki wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, kolejno składać pierogi na pół i zlepiać brzegi. Gotowe przykrywamy ściereczką, by nie wyschły.
  3. Następnie powtórzyć czynność z kolenymi częściami ciasta na pierogi.
  4. Wodę zagotować z dodatkiem soli i oleju. Wrzucać partiami pierogi. Gotować je na małym ogniu i czekać aż wypłyną. Od momentu ich wypłynięcia gotować je przez ok. 5minut. Łyżką cedzakową wyjmować pierogi na półmisek, dokładnie osączając z wody. Smacznego!
  5. Pierogi można mrozić. Po ugotowaniu pierogów należy wrzucić je do miski z kostkami lodu (dzięki temu się zahartują). Następnie rozłóżyć je na ściereczce i osuszyć. Potem rozłóżyć na blaszce lub deseczce, która zmieści się w zamrażalniku. Ważne aby pierogi nie stykały się ze sobą. Kolejno włóżyć pierogi do zamrażalnika. Zamrożone pierogi wyjąć i przełóżyć do woreczka foliowego (dzięki temu nie zbiją się w masę i nie rozkleją). Pierogi w woreczkach włożyć do zamrażalnika. W razie potrzeby wyjąć zamrożone pierogi i wrzucić do gotującej się wody (stopniowo, by za bardzo nie obniżyć temp.wody), gotować na małym ogniu.

 

Zobacz również:

DSC_0124

Podziel sięShare on Facebook207Share on Google+6Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 odpowiedzi na “Ciasto na pierogi

  1. Krystyna says:

    Pierogi gotuję w wodzie z dodatkiem soli i mąki ziemniaczanej.Taki leciutki kisiel. Na 4-litry wody dodaję 1,5 łyzki mąki ziemniaczanej ,wcześniej rozprowadzonej w 1/2 szklanki zimnej wody.Dowiedziałam się o tym w jadłodajni i stosuję wiele lat.Pierożki się nie rozklejają .

  2. Karolina says:

    Nigdy nie dodaję jajek bo ciasto jest wtedy twarde, wystarczy mąka, ciepła woda, olej i sól. Pierogi są delikatne i mięciutkie a przy tym bardzo smaczne :)

  3. Ela Wdowiarz-Florek says:

    Nie moge sie nie wypowiedziec na temat ciasta na pierogi. Ja robie zawsze tak samo i zawsze jest genialne i mieciutkie..sekret tkwi w.dolaniu wrzatku do ciasta. Do ciasta dolewa sie tyle wrzatku aby wchlonal.polowe maki. Do tego daje TYLKO zoltko (bialki powoduje ze ciasto jest twarde). Troche oleju i szczyptę soli. Proponuje spróbować. Jest przepszyne!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.