Kapusta z grzybami wigilijna

Podziel sięShare on Facebook20Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone


Kapusta z grzybami. Kapusta wigilijna. Przepis na postną kapustę wiligijną z grzybami. U nas obowiązkowo na liście dań na wigilijny stół. Poniższa wersja należy do tych najprostszych, bez wymysłów. Można ją podawać samą lub jako nadzienie do pierogów, czy krokietów. Jeśli szukacie jednak czegoś bardziej wyszukanego, to polecam przepis na kapustę z grzybami i żurawiną duszoną na winie. Więcej przepisów na Wigilię znajdziecie we wpisie: Przepisy na Boże Narodzenie

 

Kapusta z grzybami wigilijna – Składniki:

  • Kapusta kiszona – 1,2kg
  • Suszone grzyby – 80g
  • Cebula – 3 duże sztuki
  • Olej do smażenia
  • Wrzątek – do zalania grzybów + do duszenia kapusty
  • Liście laurowe – 2 sztuki
  • Pieprz – do smaku
  • Sól – do smaku

 

DSC_0088

Kapusta z grzybami wigilijna – Wykonanie:

  1. Grzyby zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 2-3 godziny. Następnie odsączyć je i posiekać na mniejsze kawałki.
  2. Kapustę opłukać, pokroić na mniesze kawałki, zalać wodą i gotować do miękkości (ok. 20minut). Odsączyć z wody.
  3. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę na złoty kolor.
  4. Do usmażonej cebuli dodać kapustę i grzyby. Wrzucić 2 liście laurowe. Wlać na patelnię ok. 100ml wody, przykryć wieczkiem i dusić kilka minut od czasu do czasu mieszając. Następnie zdjąć przykrywkę i smażyć do odparowania wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

 

DSC_0095

 

Podziel sięShare on Facebook20Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 odpowiedzi na “Kapusta z grzybami wigilijna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.