Pierogi z kapustą i grzybami

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+10Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Pierogi z kapustą i grzybami – to tradycyne danie wigilijne, jednak tak bardzo je lubię, że jem je nawet kilka razy w miesiącu.

Pierogi z kapustą i grzybami – Składniki:

Na farsz do pierogów:

  • Kapusta kiszona – 900g
  • Suszone grzyby – 60g (nalepiej suszone samemu, bo te sklepowe bywają czasami niezbyt smaczne)
  • Cebula – 2 duże sztuki
  • Olej – do smażenia
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Liście laurowe – 2 sztuki

Na ciasto na pierogi:

  • Mąka pszenna – 4 szklanki
  • Jajka – 2
  • Kwaśna śmietana gęsta 18% – 5 łyżek
  • Olej – 3 łyżki
  • Sól – szczypta
  • Woda letnia – 3/4 szklanki

DSC_0128

Pierogi z kapustą i grzybami – Wykonanie:

  1. Przygotować farsz do pierogów: Grzyby zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 3 godziny. Odsączyć z wody i posiekać drobno. Kapustę opłukać, pokroić na mniesze kawałki, zalać wodą i gotować do miękkości przez 20minut. Odcedzić z wody na cedzaku. Cebulę pokroić drobno, podsmażyć na patelni na rumiano. Dodać kapustę i grzyby. Wrzucić 2 liście laurowe. Wlać na patelnię ok. 100ml wody, przykryć wieczkiem i dusić kilka minut od czasu do czasu mieszając. Odkryć i smażyć do odparowania wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Następnie usmażoną kapustę z grzybami zmielić przez maszynkę do mielenia.
  2. Przygotować ciasto na pierogi: Mąkę przesiać na stolnicę, w środku zrobić dołek, wbić jajka. Dodać kwaśną śmietanę, olej i szczyptę soli. Wymieszać ciasto, stopniowo dodawać wodę, stopniowo wyrabiając miękkie i łatwo poddające się ciasto. Przykryć je miską i pozostawić ciasto na ok. 15 minut, żeby odpoczęło. Podzielić ciasto na 4 części. Trzy części ciasta przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić. Pozostałą 1/4 ciasta rozwałkowaść cienko. Za pomocą szklanki wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, kolejno składać pierogi na pół i zlepiać brzegi. Gotowe przykrywamy ściereczką, by nie wyschły. Następnie powtórzyć czynność z kolenymi partiami ciasta. Wodę zagotować z dodatkiem soli i oleju. Wrzucać partiami pierogi. Gotować je na małym ogniu i czekać aż wypłyną. Od momentu ich wypłynięcia gotować je przez ok. 5minut. Łyżką cedzakową wyjmować pierogi na półmisek, dokładnie osączając z wody. Smacznego!
  3. O mrożeniu pierogów możecie przeczytać tutaj na samym dole: Jak mrozić pierogi?

DSC_0135

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+10Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

6 odpowiedzi na “Pierogi z kapustą i grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.