Śledzie pod pierzynką. Szuba. Sałatka śledziowa.

Podziel sięShare on Facebook469Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Śledzie pod pierzynką to popularna na kresach wschodnich sałatka śledziowa. Znana jest tam również pod nazwą `Szuba`. Kolorowa i prosta w przygotowaniu, a do tego przepyszna! Polecam ją wszystkim miłośnikom śledzi ;-)

Ta sałatka śledziowa idealnie sprawdzi się jako danie na wigilijny stół. Więcej przepisów na Święta znajdziesz tutaj: Przepisy na Boże Narodzenie, a na Sylwestra tutaj: Przepisy na Sylwestra

Szuba, czyli śledzie pod pierzynką, to sałatka wielowarstwowa, jak się okazuje przyrządzana na wiele sposobów. Jednak dzięki moim czytelnikom dowiedziałam się, że zawsze są w niej śledzie, cebula, gotowane ziemniaki, buraczki, jajka oraz majonez. Aczkolwiek często do niej dodawana jest marchewka lub kiszone ogórki. Ja tym razem pokusiłam się o wersję tradycyjną wzbogaconą o ugotowaną marchewkę ;-)

Śledzie pod pierzynką – składniki:

  • Buraki – 3 duże sztuki
  • Marchewki – 4 duże sztuki
  • Ziemniaki – 3 duże sztuki
  • Cebula – 1 średnia sztuki
  • Śledzie w oleju – 5-6 płatów śledziowych
  • Pieprz – do smaku
  • Jajka – 4 sztuki
  • Majonez – kilka czubatych łyżek
  • Szczypiorek do dekoracji

DSC_0013

Śledzie pod pierzynką – wykonanie:

  1. Śledzie i cebulę pokroić w kostkę, wymieszać ze sobą. Ułożyć na dnie naczynia. Posmarować warstwą majonezu.
  2. Ziemniaki, marchew i buraki ugotować w mundurkach. Po ugotowaniu obrać z łupin.
  3. Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek.
  4. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć ziemniaki, marchewkę i buraki.
  5. Na warstwie ze śledzi, cebuli i majonezu ułożyć warstwę z potartych ziemniaków. Posolić. Doprawić pieprzem. Posmarować kolejną warstwą majonezu.
  6. Kolejno potrzeć buraki i również ułożyć z nich warstwę. Posmarować cienko majonezem.
  7. Następnie, ponownie na dużych oczkach, zetrzeć marchewki i posmarować majonezem.
  8. Na sam koniec zetrzeć ugotowane jajka i wrzucić je jako ostatnią warstwę. Ozdobić wierzch sałatki drobno posiekanym szczypiorkiem. Przechowywać w lodówce pod przykryciem, by wierzchnia warstwa z jajek nie wysuszyła się. Smacznego!
  9. Sałatkę śledziową – śledzie pod pierzynką – warto zrobić w wysokim przezroczystym naczyniu, gdyż ładnie się prezentuje jako sałatka warstwowa. Polecam ją nie tylko na Święta, ale także jako sałatkę na imprezę.

 

DSC_0007

Podziel sięShare on Facebook469Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

24 odpowiedzi na “Śledzie pod pierzynką. Szuba. Sałatka śledziowa.

  1. Kropka says:

    Czy tą sałatkę można zrobić z czymś innym – np z łososiem albo inną rybą, kurczakiem itp? Tak bardzo nie lubię śledzi :(

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.