Śledzie pod pierzynką. Szuba. Sałatka śledziowa.

Podziel sięShare on Facebook465Share on Google+9Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Śledzie pod pierzynką to popularna na kresach wschodnich sałatka śledziowa. Znana jest tam również pod nazwą `Szuba`. Kolorowa i prosta w przygotowaniu, a do tego przepyszna! Polecam ją wszystkim miłośnikom śledzi ;-)

Ta sałatka śledziowa idealnie sprawdzi się jako danie na wigilijny stół. Więcej przepisów na Święta znajdziesz tutaj: Przepisy na Boże Narodzenie, a na Sylwestra tutaj: Przepisy na Sylwestra

Szuba, czyli śledzie pod pierzynką, to sałatka wielowarstwowa, jak się okazuje przyrządzana na wiele sposobów. Jednak dzięki moim czytelnikom dowiedziałam się, że zawsze są w niej śledzie, cebula, gotowane ziemniaki, buraczki, jajka oraz majonez. Aczkolwiek często do niej dodawana jest marchewka lub kiszone ogórki. Ja tym razem pokusiłam się o wersję tradycyjną wzbogaconą o ugotowaną marchewkę ;-)

Śledzie pod pierzynką – składniki:

  • Buraki – 3 duże sztuki
  • Marchewki – 4 duże sztuki
  • Ziemniaki – 3 duże sztuki
  • Cebula – 1 średnia sztuki
  • Śledzie w oleju – 5-6 płatów śledziowych
  • Pieprz – do smaku
  • Jajka – 4 sztuki
  • Majonez – kilka czubatych łyżek
  • Szczypiorek do dekoracji

DSC_0013

Śledzie pod pierzynką – wykonanie:

  1. Śledzie i cebulę pokroić w kostkę, wymieszać ze sobą. Ułożyć na dnie naczynia. Posmarować warstwą majonezu.
  2. Ziemniaki, marchew i buraki ugotować w mundurkach. Po ugotowaniu obrać z łupin.
  3. Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek.
  4. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć ziemniaki, marchewkę i buraki.
  5. Na warstwie ze śledzi, cebuli i majonezu ułożyć warstwę z potartych ziemniaków. Posolić. Doprawić pieprzem. Posmarować kolejną warstwą majonezu.
  6. Kolejno potrzeć buraki i również ułożyć z nich warstwę. Posmarować cienko majonezem.
  7. Następnie, ponownie na dużych oczkach, zetrzeć marchewki i posmarować majonezem.
  8. Na sam koniec zetrzeć ugotowane jajka i wrzucić je jako ostatnią warstwę. Ozdobić wierzch sałatki drobno posiekanym szczypiorkiem. Przechowywać w lodówce pod przykryciem, by wierzchnia warstwa z jajek nie wysuszyła się. Smacznego!
  9. Sałatkę śledziową – śledzie pod pierzynką – warto zrobić w wysokim przezroczystym naczyniu, gdyż ładnie się prezentuje jako sałatka warstwowa. Polecam ją nie tylko na Święta, ale także jako sałatkę na imprezę.

 

DSC_0007

Podziel sięShare on Facebook465Share on Google+9Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

24 odpowiedzi na “Śledzie pod pierzynką. Szuba. Sałatka śledziowa.

  1. Kropka says:

    Czy tą sałatkę można zrobić z czymś innym – np z łososiem albo inną rybą, kurczakiem itp? Tak bardzo nie lubię śledzi :(

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.