Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+12Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami – to alternatywa dla spóźnialskich, co nie zdążyli wcześniej przygotować ciasta drożdżowego, a kolacja wigilijna już za parę minut ;-) Wtedy na pomoc przychodzi ciasto francuskie! Noo…niestety nie to ciasto francuskie domowej roboty, lecz to sklepowe… ale mimo to paszteciki wychodzą pyszne! Paszteciki z ciasta francuskiego zrobicie dosłownie w kilka minut. Na dodatek są bardzo proste, więc nie ma szans, by się komuś nie udały. Wigilijne kapuśniaczki najlepiej podawać z czerwonym barszczem :)

Zobacz również przepis na: drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z ciasta francuskiego – Składniki:

  • Ciasto francuskie – 275g
  • Kapusta kiszona – 500g
  • Suszone grzyby – 40g
  • Cebula – 1 duża sztuka
  • Wrzątek – do zalania grzybów + do duszenia kapusty
  • Liść laurowy – 1 sztuka
  • Olej – do smażenia
  • Pieprz – do smaku
  • Sól – do smaku
  • Żółtko – 1 sztuka
  • Mleko – 2 łyżki
  • Mak – do posypania

DSC_0008

Paszteciki z ciasta francuskiego – Wykonanie:

  1. Suszone grzyby zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 3 godziny. Odsączyć je z wody i posiekać na kawałki.
  2. Kapustę opłukać, posiekać, zalać wodą i gotować do miękkości (ok. 20minut). Odsączyć z wody.
  3. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju na złoty kolor.
  4. Do usmażonej cebuli dodać kapustę i grzyby. Wrzucić liść laurowy. Wlać na patelnię ok. 50ml wody, przykryć wieczkiem i dusić kilka minut od czasu do czasu mieszając. Następnie zdjąć przykrywkę i smażyć do odparowania wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Zmielić farsz.
  5. Ciasto rozwinąć. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć farsz i zwinąć w rulonik.
  6. Pokroić nożem na ok. 4-5cm kawałki, ułożyć je na papierze do pieczenia. Posmarować żółtkiem i posypać makiem.
  7. Piec w 180C przez ok. 10-15 minut (do zarumienienia).
  8. Podawać z barszczem. Zobacz przepis: Wigilijny barszcz czerwony

DSC_0026

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+12Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Jedna odpowiedź na “Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.