Puchate naleśniki na maślance to idealny pomysł na śniadanie. Wypatrzyłam je u Ewy na jej blogu Around the flavors i troszeczkę zmodyfikowałam. Puchate placuszki z nutellą i bananami lub z dżemem wiśniowym smakują obłędnie :)
Składniki:
- 1,25 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 200g)
- 3 płaskie łyżeczki cukru zwykłego
- 16g cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki maślanki
- 2 łyżki oleju
- 1 małe jajko
Wykonanie:
- Mąkę przesiać przez sitko wraz z proszkiem od pieczenia. Następnie dodać cukier zwykły, wanilinowy i szczyptę soli.
- W drugiej misce połączyć ze sobą maślankę, olej i roztrzepane jajko.
- Kolejno połączyć ze sobą składniki “mokre” z “suchymi”, dokładnie wymieszać do połączenia się składników (najlepiej za pomocą trzepaczki).
- Smażyć placuszki na rozgrzanej patelni, na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. z dżemem wiśniowym lub nutellą. Smacznego!
- PS. Smażę placuszki na patelni do naleśników, która nie wymaga natłuszczenia. Jeśli takowej nie macie, to polecam przed smażeniem delikatnie spryskać patelnię olejem.
Czy to coś takiego jak placki amerykańskie smażone ? Chodzi mi o ciasto bo zapodzialam przepis a takie pyszne były.
wyszły Ci piękne,rumiane naleśniczki :)
Nalesniki przepyszne!!! Moja córeczka je uwielbia. Jemy je z truskawkami, bananem i cukrem pudrem. Pychota!!!
Cieszę się, że smakują :))
Ładnie wyglądają, ale wolę tradycyjne naleśniki z nutellą i bananem :)
Twoje naleśniki w wersji puchatej, przypominają trochę amerykańskie pancakes a to moje ulubione :)
Narobiłaś chyba wszystkim ochoty :)
Wyglądają jak pancakes. :D
Tylko masła brak ;) i ewentualnie mleko zamiast maślanki, chociaż wg niektórych źródeł w oryginalnych pancakes’ach jest właśnie maślanka :p
pysznie prezentują się te naleśniki :) chętnie sie poczęstuję :)
Dziękuję :)