Śledzie po kaszubsku

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Śledzie po kaszubsku to danie, które idealnie sprawdza się jako potrawa na Boże Narodzenie i Wielkanoc, jako przekąska na Sylwestra, czy też inną imprezę… a miłośnicy ryb, tacy jak ja, jędzą śledzie po kaszubsku caaały rok, bo są naprawdę pyszne ;-)

 

Śledzie po kaszubsku – Składniki:

  • 400g filetów śledziowych solonych w oleju (śledzie Matjas SEKO)
  • 150ml oleju
  • 2 średnie cebule (230g)
  • 4 łyżki octu z białego wina
  • 2 łyżki cukru
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • pół łyżeczki  ziarenek gorczycy
  • 200g koncentratu pomidorowego

 

Śledzie po kaszubsku – Wykonanie:

  1. Filety przepłukać, następnie włożyć do pojemnika, zalać wodą i odstawić na 2h. Po tym czasie ponownie je przepłukać, wymienić wodę i pozostawić na kolejne 2h.
  2. Wymoczone filety osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić je w na 2-3 cm kawałki.
  3. Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i lekko ją zeszklić. Dodać cukier, wymieszać i smażyć ok. 1 minutę. Następnie wlać ocet winny, wymieszać. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić ok. 5 minut.
  4. Zdjąć patelnię z ognia, dodać ziarenka gorczycy, wymieszać i lekko przestudzić zalewę. Do naczynia wkładać warstwami śledzie i zalewę na przemian, tak by na samej górze śledzie były przykryte zalewą.
  5. Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy filety dobrze się zamarynują.

 

DSC_0284

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Śledzie po kaszubsku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.