Śledzie po kaszubsku

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+5Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Śledzie po kaszubsku to danie, które idealnie sprawdza się jako potrawa na Boże Narodzenie i Wielkanoc, jako przekąska na Sylwestra, czy też inną imprezę… a miłośnicy ryb, tacy jak ja, jędzą śledzie po kaszubsku caaały rok, bo są naprawdę pyszne ;-)

 

Śledzie po kaszubsku – Składniki:

  • 400g filetów śledziowych solonych w oleju (śledzie Matjas SEKO)
  • 150ml oleju
  • 2 średnie cebule (230g)
  • 4 łyżki octu z białego wina
  • 2 łyżki cukru
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • pół łyżeczki  ziarenek gorczycy
  • 200g koncentratu pomidorowego

 

Śledzie po kaszubsku – Wykonanie:

  1. Filety przepłukać, następnie włożyć do pojemnika, zalać wodą i odstawić na 2h. Po tym czasie ponownie je przepłukać, wymienić wodę i pozostawić na kolejne 2h.
  2. Wymoczone filety osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić je w na 2-3 cm kawałki.
  3. Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i lekko ją zeszklić. Dodać cukier, wymieszać i smażyć ok. 1 minutę. Następnie wlać ocet winny, wymieszać. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić ok. 5 minut.
  4. Zdjąć patelnię z ognia, dodać ziarenka gorczycy, wymieszać i lekko przestudzić zalewę. Do naczynia wkładać warstwami śledzie i zalewę na przemian, tak by na samej górze śledzie były przykryte zalewą.
  5. Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy filety dobrze się zamarynują.

 

DSC_0284

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+5Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Jedna odpowiedź na “Śledzie po kaszubsku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.