Chrupiąca sałatka z kalafiorem, jajkiem i koperkiem

Podziel sięShare on Facebook39Share on Google+4Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone


Na tę sałatkę z surowym kalafiorem natrafiłam na blogu Bizneswomen w kuchni i… jako, że uwielbiam kalafior, to nie mogłam przejść obok niej obojętnie ;) Plusem tej sałatki z kalafiorem jest to, że tak naprawdę potrzeba nam do niej tylko 3 składników (nie licząc drobnych dodatków jak koperek, pieprz, czy sól). Nie wymaga ona ani dużego nakładu czasu ani żadnych talentów kulinarnych, więc jest idealna dla każdego :) Sprawdzi się jako sałatka imprezowa, czy grillowa. Polecam! :) Osoby na diecie mogą majonez zamienić na jogurt naturalny (lecz niestety smak sałatki się nieco zmieni). Można również wymieszać majonez pół na pół z jogurtem lub podawać sałatkę z sosem czosnkowym ;)

Wg przepisu poniżej 100g sałatki ma ok. 150kcal.

Szybka sałatka z surowym kalafiorem – Składniki:

  • średni kalafior (ok. 500g po rozdzieleniu na małe różyczki)
  • 3 czubate łyżki majonezu (ok. 120g)
  • 3 duże jajka
  • koperek
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • pieprz, sól

 

Szybka sałatka z surowym kalafiorem – Wykonanie:

  1. Kalafior dokładnie umyć, podzielić na bardzo małe różyczki.
  2. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i posiekać w drobną kostkę.
  3. Świeży koperek drobno posiekać (dałam prawie cały pęczek koperku).
  4. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać majonez, cukier, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki, aby kalafior zrobił się bardziej miękki. Smacznego! :)

DSC_0358

Podziel sięShare on Facebook39Share on Google+4Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Jedna odpowiedź na “Chrupiąca sałatka z kalafiorem, jajkiem i koperkiem

  1. Anonim says:

    Do tej sałatki dodaje jeszcze pomidory. A kalafior wrzucam do wrzątku i 5 minut gotuję. Jak przestygnie, wszystko mieszam i nie żałuje pieprzu :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.