Słodkie owoce granatu
Porady kulinarne i ciekawostki

Jak szybko obrać granat?

Jak szybko obrać granat? – Tytuł wpisu jest trochę nieodpowiedni, gdyż granatu nie obieramy, lecz wyciągamy z niego nasionka. Jednak większość z nas szukając metody na poradzenie sobie z tym owocem wpisuje właśnie w Google wyżej wymienioną frazę, czyli “jak szybko obrać granat?“.

Granat – jak obrać owoc?

Kupując granaty, wybieraj owoce ciężkie, o jednolitej barwie – wtedy pestki na pewno będą pełne soku i łatwiej będzie je wydobyć.

Pewnie nie raz już zmagaliście się z tym owocem i przygody z nim często kończą się poplamionymi od soku ubraniami ;) Jednak jest jeden łatwy sposób na szybkie wydobycie nasion z granatu. Wystarczy przeciąć owoc na pół, lekko go powyginać,  a następnie trzymając go przecięciem do dołu stukać w łupinę np. drewnianym tłuczkiem lub łyżką. Wszystkie nasionka ładnie oddzielą się od skorupy, bez jakiegokolwiek wysiłku ;)


Druga metoda, sprawdza się również z mniej dojrzałymi owocami. Należy naciąć granat w jego wypukłych miejscach – popularnie nazywanych żebrami granatu. Powstanie nam wtedy kilka cząstek tego owocu, na wzór cząstek takich jak kawałki obranej pomarańczy. Następnie takie kawałki zanurzamy w wodzie i pod wodą przystępujemy do ręcznego wydłubywania nasionek, lekko odginając skorupkę. Ciężkie, pełne soku nasionka opadają nam na dno, zaś błonki granatu unoszą się na powierzchni wody.

Owoce granatu

Też tak robicie? A może macie jakieś inne sprawdzone metody na szybkie obranie granatu? Jeśli tak, to podzielcie się nimi w komentarzach! :)

4.7 / 5 ( 23 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here