Przepyszne słodkie ogórki kanapkowe do słoika na zimę
Przetwory

Najlepsze ogórki kanapkowe

Kuchnia : Polska | Porcje : 6 słoików po 400ml

Najlepsze ogórki kanapkowe jakie kiedykolwiek jadłam! Stały się w tym roku hitem w naszej kuchni  jeśli chodzi o przetwory. Przepis znalazłam na blogu Kulinarne Szaleństwa Margarytki. Z podanego przepisu wychodzi ok. 6 słoików po 400 ml.

Najlepsze ogórki kanapkowe – Składniki:

  • 1,5 kg ogórków średniej wielkości
  • 2 szklanki wody
  • 1 i ¾ szklanki octu spirytusowego 10 %
  • 1 i ¾ szklanki cukru
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1 płaska łyżka kurkumy
  • 1 płaska łyżka soli

*szklanka = 250ml

 

Przepyszne ogórki kanapkowe do słoika

Najlepsze ogórki kanapkowe – Wykonanie:

  1. Ogórki umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry (za pomocą krajalnicy lub ostrym nożem). Ułożyć ciasno w słoikach.
  2. W garnku zagotować wodę z cukrem i przyprawami. Dodać ocet i gotować całość pod przykryciem przez ok. 5 minut.  Zalać ogórki zalewą, zakręcić słoiki i wstawić je do garnka wyłożonego ściereczką. Zalać słoiki w garnku gorącą wodą, do 3/4 ich wysokości i przykryć pokrywką. Zagotować. Od chwili wrzenia gotować około 5 -7 minut. Ogórki powinny zmienić kolor z ciemno zielonego na jasno zielony.
  3. Po tym czasie wyciągnąć słoiki z garnka na deseczkę i przykryć je ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Ogórki najlepiej smakują po miesiącu leżakowania, chociaż można się na nie skusić już po tygodniu (ale wiadomo, im bardziej się ‘przegryzą’ tym będą lepsze w smaku).
4.6 / 5 ( 335 głosów )

43 thoughts on “Najlepsze ogórki kanapkowe”

    1. Tak jak napisałam we wstępie notki :)
      “Z podanego przepisu wychodzi ok. 6 słoików po 400 ml.”
      Pozdrawiam! :)

  1. ja mieszkam w Holandii i tu sa takie ogórki w sklepie za niecale 1€ to ten sam przepis naprawdę pyszne ,podejrzewam że takie swojskie może lepsze ,ale najlepiej mi się tu podobają różnego rodzaju sałatki takie świeże z rukoli ze szpinaku ze sałaty rzymskiej ,lodowej itd to po prostuco trzeba zobaczyć ale to już inna bajka

  2. Właśnie biorę się za ogóreczki z Pani przepisu.Zastanawiam się tylko dlaczego na powyższym zdjęciu zalewa w Pani słoikach jest przeźroczysta,a u mnie wyszła mocno zabarwiona od kurkumy.

      1. Dzięki za odpowiedź…teraz się potwierdza.A ogóreczki są SUPER!!! smakują wszystkim domownikom,a ja przez to mam ręce pełne roboty.Pozdrawiam.

  3. :) poszukiwałam idealnej zalewy do ogórków…i chyba znalazłam idealny przepis nie tylko na zalewę…dziękuję :)

  4. Super przepis, chociaż niektórzy domownicy twierdzą, że są za mocne. Ja dodaję jeszcze czosnek i koperek :) Zrobiłam w tym roku z 20 kg ogórków :)

  5. Super !! Robiłam już 2 razy. Za drugim razem dałam łyżkę soli więcej i ciut mniej cukru. Dla mnie rewelacyjne.

    1. Ja robie zalewę:1litr wody,0,5 szkl.octu,1 szkl. cukru,i2płaskie łyżki soli- jest łagodniejsza i dla mnie super,robię tą zalewę do korniszonów,do papryki w occie i spróbuje też do ogórków kanapkowych,zalewam gorącą zalewą i nie zagotowuję słoików tylko szybko odwracam do góry dnem i mi się zamykają.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here