placki z jabłkami
Dla dzieci Naleśniki Naleśniki na słodko

Placki z jabłkami

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 8 minut | Czas gotowania/pieczenia : 15 minut | Porcje : 19 sztuk

Placki z jabłkami to smak mojego dzieciństwa :) Pamiętam jak Babcia często robiła mi je na obiad, czy kolację. Z cukrem pudrem smakują obłędnie :)) Równie dobrze smakują ze śmietaną i cukrem. Jeśli masz ochotę powrócić do smaków dzieciństwa, to koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na placki z jabłkami. Gorąco polecam!


Placki z jabłkami przepis

Te placuszki z jabłkami to bez wątpienia smaki mojego dzieciństwa. Moja Babcia robiła je bardzo często, gdy byłam mała. Teraz ja często robię je mojej Córeczce, która również je uwielbia, tak jak kiedyś ja. Tak więc są to pyszne placuszki z jabłkami dla dzieci. Jeśli do wykonania tych placków z jabłkami użyjecie bardzo słodkiej odmiany jabłek, to spokojnie możecie pominąć dodatek cukru waniliowego. Takie placki dla dzieci pysznie smakują oprószone cukrem pudrem lub podane z konfiturą wiśniową. Jako, że wychodzą one bardzo puszyste, to mówimy na nie czasem racuchy z jabłkami bez drożdży, gdyż są na proszku do pieczenia. Czas ich wykonania także jest zdecydowanie krótszy niż tradycyjnych racuchów.

Składniki:

  • 2 średnie jabłka (dowolny ulubiony gatunek, u mnie najczęściej Ligol lub Champion) – ok. 400 g
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukier z prawdziwą wanilią (16 g)
  • szczypta soli
  • 2 jajka rozmiar M
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g mąki pszennej tortowej (1 i 1/3 szklanki*)
  • 100 ml mleka
  • 50 ml wody
  • olej rzepakowy do smażenia

Dodatkowo: cukier puder do oprószenia lub słodka konfitura do polania placków

* szklanka o pojemności 250 ml
placki z jabłkami
piana z jajek
Tak powinny wyglądać spienione jajka w misce ze szczyptą soli oraz cukrem wanilinowym. Masa była miksowana przez około 2-3 minuty na wysokich obrotach miksera.

tarte jabłka na tarce

ciasto na placki z jablkami
smazenie plackow
Masę na placki z jabłkami smażymy na patelni z rozgrzanym olejem do smażenia. Jedna czubata łyżka masy to jeden placek na patelni. Ze składników z mojego przepisu wyszło 19 pysznych placków z jabłkami.

jak zrobic placki z jablkami
Jeśli szukasz przepisu na takie rumiane placki z jabłkami to go znalazłaś!

Wszystkie składnik na placuszki z jabłkiem najlepiej żeby były w temperaturze pokojowej, dlatego składniki takie jak jajka, czy mleko warto wcześniej wyciągnąć z lodówki, by zdążyły się ocieplić. Ewentualnie można jajka umyć pod ciepłą bieżącą wodą, a mleko delikatnie podgrzać.

Przepis na placki z jabłkami:

  1. Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli oraz cukier wanilinowy. Całość miksować na wysokich obrotach przez około 2-3 minuty aż masa nieco się spieni i zrobi lekko puszysta.
  2. Jabłka obrać ze skórki i pozbawić gniazd nasiennych. Następnie zetrzeć je na tarce o dużych oczkach.
  3. Mąkę pszenną przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać wodę, mleko oraz masę jajeczną. Chwilę zmiksować (do czasu połączenia się składników). Z jabłek lekko odcisnąć nadmiar soku. Dodać jabłka do masy na placki, wymieszać.
  4. Na patelni rozgrzać niedużą ilość oleju. Na rozgrzany olej nakładać po 1 czubatej łyżce ciasta na 1 placuszek. Smażyć placki z jabłkami z obu stron na rumiano (na nie za dużym ogniu, by się nie przypalały z zewnątrz). Po usmażeniu układać placki na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Z podanych wyżej składników wyszło mi 19 placuszków.
  5. Racuchy z jabłkami bez drożdży podawać oprószone cukrem pudrem lub polane ulubiona konfiturą. Smacznego!

Polecam także przepis na racuchy z jabłkami na drożdżach.

Uwagi:

  1. Pamiętajcie, by mieszać składniki tylko do czasu połączenia się ich w jednolitą masę – w innym przypadku wyjdą zbite, a nie puszyste.
  2. Ważne jest również, by nie dosypywać zbyt wiele mąki, bo to również powoduje, że placki będą bardziej zbite i gumowe aniżeli puszyste.
  3. Przed rozpoczęciem smażenia patelnia powinna być dokładnie rozgrzana. Najlepiej rozgrzewać na średnim płomieniu i poczekać chwilę dłużej, by patelnia mogła równomiernie się rozgrzać. Rozgrzewanie na dużym ogniu nie jest korzystne, ponieważ wtedy z reguły środek patelni jest mocniej rozgrzany niż jej brzegi, więc placuszki smażone na obwodzie będą smażyć się wolniej niż placuszek na środku patelni.

A Wy? Lubicie placuszki z jabłkami, czy wolicie bardziej zwykłe naleśniki? Koniecznie dajcie znać w komentarzach poniżej.

placki z jabłkami tartymi placuszki z jabłkami dla dzieci
Racuchy z jabłkami podaję na talerzykach oprószone cukrem pudrem. Możesz je również podawać z ulubioną konfitura, na pewno będzie to smaczne połączenie! Moje córki uwielbiają tak przygotowane placki z jabłkami, są pyszne i bardzo szybko się je robi!

4.9 / 5 ( 100 głosów )

23 thoughts on “Placki z jabłkami”

  1. Dodaj do tego jeszcze sera cottage może być naturalny ale osobiście polecam z wanilia i Gruszka mniam przepyszne

  2. Dodaj jeszcze do ciasta sera cottage i będą jeszcze lepsze może być naturalny ale ja osobiście uwielbiam z wanilia i Gruszka mniam polecam

    1. Tak ja też, ale myślałam że to kwestia ciasta. Od kilku dni chodzą za mną jutro spróbuję z Twojego przepisu bo przyznam że nigdy nie robiłam z proszkiem do pieczenia. Super przyjaciółki :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here