Kotlety mielone w salsie pomidorowo-paprykowej

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+6Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kotlety mielone w salsie pomidorowo-paprykowej to danie obiadowe, które koniecznie musicie wypróbować :)


Kotlety mielone w salsie pomidorowo-paprykowej – Składniki:

  • 500g mięsa mielonego (wołowina + łopatka wieprzowa)
  • 2 cebule
  • 1 czerstwa bułka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • mąka pszenna (do obtoczenia klopsików)
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 mała żółta papryka
  • 1 mała zielona papryka
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400g)
  • 200ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

 

klopsiki w sosie

Kotlety mielone w salsie pomidorowo-paprykowej – Wykonanie:

  1. Bułkę porwać na kawałki, wrzucić do miseczki i zalać mlekiem, poczekać aż zmięknie.
  2. Cebulę drobno posiekać.
  3. Do bułki namoczonej w mleku dodać mięso mielone, jedną posiekaną cebulkę i surowe jajko. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Utworzyć z mięsa małe klopsiki (mi wyszło ok. 15 sztuk). Każdy klopsik obtoczyć w mące.
  4. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć klopsiki z obu stron. Zdjąć z patelni i odstawić pod przykryciem, by nie ostygły za bardzo.
  5. Wszystkie papryki pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię, gdzie wcześniej smażyły się klopsiki (smażyć przez kilka minut ok. 5). Po tym czasie dodać pomidory krojone z puszki i smażyć kolejne 5 minut. Następnie dodać bulion i ketchup, doprawić solą, pieprzem i 1 łyżeczką cukru. Smażyć do czasu aż sos odpowiednio zgęstnieje.
  6. Klopsiki wyłożyć na talerz, polać paprykowo-pomidorową salsą. Podawać np. z pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego!
Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+6Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Jedna odpowiedź na “Kotlety mielone w salsie pomidorowo-paprykowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.