Filet kurczaka z pieczarkami i migdałami w sosie śmietanowym

Podziel sięShare on Facebook39Share on Google+6Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Filet kurczaka z pieczarkami i migdałami w sosie śmietanowym to moja propozycja na niedzielny obiad. To co? Skusicie się na soczystego kurczaka w kremowym sosie śmietanowym z chrupiącymi i prażonymi migdałami? :)


Filet kurczaka z pieczarkami i migdałami w sosie śmietanowym – Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g oczyszczonych pieczarek
  • 150g makaronu penne
  • 1 duży filet piersi kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego) do zamarynowania mięsa
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do kurczaka Gyros
  • 330ml śmietany 30%
  • 30g migdałów w płatkach
  • olej rzepakowy do smażenia
  • pieprz, sól do smaku

 piersi z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym

Filet kurczaka z pieczarkami i migdałami w sosie śmietanowym – Wykonanie:

  1. Filet z piersi kurczaka przekroić wzdłuż na dwa płaty. Dodać oliwę i przyprawę gyros, wymieszać i odstawić mięso na kilka minut, by przeszło przyprawami.
  2. Pieczarki pokroić w plasterki.
  3. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
  4. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na patelni. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, dorzucić do cebuli. Na koniec dodać pieczarki pokrojone w plasterki i całość podsmażyć na dość dużym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  5. Pieczarki na patelni przesunąć na bok, zmniejszyć płomień, dołożyć na patelnię filety i podsmażyć kurczaka z obu stron. Dodać śmietankę oraz makaron i całość dusić ok. 5-7 minut pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę i dusić jeszcze kilka minut aż sos zgęstnieje. Na koniec ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
  6. Na suchej patelni uprażyć migdały na złoty kolor.
  7. Na talerz wyłożyć kurczaka z pieczarkami, makaronem i sosem. Całość posypać uprażonymi migdałami. Smacznego! :)

 

Podziel sięShare on Facebook39Share on Google+6Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Filet kurczaka z pieczarkami i migdałami w sosie śmietanowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.