Ciasto brzoskwiniowe z kremem to ciasto, które wymyśliłam na bazie ciasta, które już znacie z mojego bloga (Proste i szybkie ciasto z brzoskwiniami). Jeśli nie lubicie zbytnio słodkich ciast, to możecie zmniejszyć ilość cukru w kremie lub spodzie ciasta. Składniki na blachę o wym. 40cm x 26cm.
Ciasto brzoskwiniowe z kremem – Składniki:
Spód ciasta:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- pół szklanki oleju
- 4 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- 16g cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 5ml olejku cytrynowego
- 1 puszka brzoskwiń (480g owoców po odsączeniu)
Masa kremowa:
- 250g serka mascarpone
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 3 śmietan fixy
- 660ml śmietany kremówki 30% (lub 36%)
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń (480g owoców po odsączeniu)
- 2 galaretki brzoskwiniowe lub morelowe
Ciasto brzoskwiniowe z kremem – Wykonanie:
- Jajka utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę. Następnie wlać cienkim strumieniem olej i olejek cytrynowy, wsypać proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Powoli, partiami dodać przesianą mąkę. Całość dokładnie wymieszać mikserem aż do uzyskania jednolitej masy.
- Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w niedużą kostkę, a następnie wrzucić do ciasta. Przemieszać delikatnie łyżką. Blachę wysmarować tłuszczem, wylać na nią ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ciasto przez ok. 40 minut (do zarumienienia). Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić je.
- W 700ml wrzątku rozpuścić 2 galaretki i odstawić do lekkiego stężenia.
- Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan fixy i cukier puder (najlepiej przesiać je przez sitko, by nie powstały grudki), miksować jeszcze chwilę do połączenia składników. Następnie dodawać partiami mascarpone i mieszać łyżką (lub trzepaczką do jajek) do uzyskania jednolitej masy.
- Drugą puszkę brzoskwiń również pokroić w kostkę.
- Na upieczony i ostudzony biszkopt wyłożyć krem, wyrównać, poukładać pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretkę. Wstawić ciasto do lodówki, by całkowicie stężało. Smacznego!
Fajne ciasto, lekkie i smaczne, szybko się robi :-) w moim domu robie je już od 4 lat; -)
świetnie pasuje do kawusi
Wyjdzie z innej maki ? Albo mixem ?
Witam czy brzoskwinie można wymienić na borówki?
Kuszące
Musi być pyszne :)
mmm pycha :-)